Co vás přivedlo na dráhu profesionálního kuchaře?
Myslím, že to byl osud, kterému jsem se nijak nevzpíral, a tatínek s maminkou, bez nichž bych to určitě nezvládl. Od útlého věku mě vedli správným směrem a neustále mě podporovali.
Vzpomenete si ještě, jaké první jídlo jste uvařil docela sám?
To vím zcela bezpečně – byla to bábovka.
Vařil jste pro řadu světových hollywoodských hvězd, prozradíte něco z jejich soukromé kuchyně?
Před lety jsem měl možnost být osobním kuchařem filmového magnáta Johna Davise, díky kterému má jídla mohly ochutnat celebrity jako Arnold Schwarzenneger, Tom Cruise nebo Cher. Práce u hudebního producenta Lou Adlera mě zase pro změnu dostala k Paulu Newmanovi, Jacku Nicholsonovi, Warrenu Beattymu nebo Daryl Hannah. Nejvíce si však cením práce u paní Miriam Hoover, jejíž manžel vymyslel vysavač.
S touto váženou dámou jsem v kontaktu dodnes. Generace „starších“ hvězd stříbrného plátna, pro které jsem měl možnost vařit, se drží zásady, že je důležité se dobře najíst, i když to pravda nemusí být moc dietní. Každopádně se musí používat ty nejlepší suroviny. A co mají rádi? Většinou jsem připravoval jehněčí masa, hovězí steaky, gratinované brambory, smetanové omáčky a přesnídávkové polévky. Naopak generace mladších hvězd si zakládá na dietních a bio pokrmech nebo jídlech, která jsou momentálně trendy, třeba asijské kuchyni.
Jaká jídla nejraději jíte vy sám?
Svíčkovou, koprovou a rajskou omáčku s knedlíkem. Dám vám recept na rychlý a chutný kuřecí pokrm se smetanovou omáčkou z jablek, která chutná jako naše svíčková.
Co jí Tom Cruise:
Ryby, kuřecí maso, hodně ovoce a zeleniny.
Oblíbená jídla Jacka Nicholsona:
Steky z kvalitního masa, bramborová kaše, těstoviny, cheesecake.
Arnold Schwarzenegger miluje:
Tafelspitz, špecle, jablečný štrúdl
Recepty
Co má ráda Cher? Pórkovo-hruškový krém!
Suroviny:
4 lžíce másla
5 pórků (jejich očištěné bílé části, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka)
3 střední brambory
4 hrnky kuřecího vývaru
1 kg konzervovaných hrušek
1 hrnek nálevu z konzervovaných hrušek
2 lžičky soli
½ lžičky mletého bílého pepře
hrnek smetany ke šlehání
150 g plísňového sýru
2 lžíce čerstvé pažitky
Postup:
Pórky podusíme 5 minut na másle v hlubokém hrnci, přidáme kostičky brambor a za občasného míchání restujeme 3 minuty. Zalijeme kuřecím vývarem, nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Odstavíme, přidáme hrušky a vše důkladně rozmixujeme. Polévku vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a za mírné teploty 5 minut prohříváme. Krém podáváme teplý, posypaný plísňovým sýrem a pažitkou.
Rada kuchaře:
Chuť můžete zvýraznit přidáním ½ lžičky rozmarýnu.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8 porcí
Oběd podle Warrena Beattyho: Vepřové kotlety na rozmarýnu s chlebovou krustou
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí
700 g brambor
3 pastiňáky
3 jablka
3 řapíkaté celery
cibule
citron
2 lžičky soli
lžička mletého černého pepře
Na marinádu –
6 lžic olivového oleje
2 lžíce čerstvého rozmarýnu (drobně nasekaného)
3 bobkové listy
4 stroužky prolisovaného česneku
1 citron
2 lžičky soli
1 lžička drceného černého pepře
Na chlebovou krustu -
4 plátky bílého chleba
3 lžíce petrželové natě
lžíce čerstvé máty
2 lžíce hořčice
4 lžíce olivového oleje
lžíce vinného octu
lžička soli
½ lžičky mletého černého pepře
2 lžíce zakysané smetany
Postup:
Připravíme marinádu: do větší mísy s olivovým olejem přidáme rozmarýn, česnek, bobkové listy, pepř, sůl, citronovou kůru a šťávu. V marinádě promasírujeme kotlety, přikryjeme je potravinovou fólií a necháme minimálně hodinu v ledničce marinovat. Nakrájíme pastiňák, brambory, řapíkatý celer, cibuli a jablka vložíme do vymazané zapékací formy, osolíme, opepříme, přidáme maso s marinádou a pečeme přikryté v troubě při 200 °C asi 45 minut doměkka.
Zhruba 10 minut před koncem pečení rozdělíme na kotlety chlebovou krustu, kterou jsme si připravili smícháním všech ingrediencí. Kotlety vyndáme z trouby, až krusta dostane zlatohnědou barvu, a ihned podáváme.
Rada kuchaře:
Přidání citronové šťávy do marinády na masa pomáhá zmírnit jejich tuhost.
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí. 4
Dezert Arnolda Schwarzenneggera: Mrkvový dort
Suroviny:
3 vejce
2 hrnky cukru krystal
hrnek oleje
lžička soli
lžička jedlé sody
lžička skořice (mleté)
¼ lžičky muškátového oříšku (mletého)
2 hrnky hladké mouky
2 hrnky mrkve (oloupané a jemně nastrouhané)
hrnek vlašských ořechů (hrubě nasekaných)
hrnek ananasu (nasekaného na kousky)
lžička vanilkového aroma (případně vanilinového cukru)
Na polevu:
250 g měkkého tvarohu
125 g másla
150 g cukru moučka
1 - 2 lžičky vanilkového aroma
60 g kokosu (orestovaného)
V míse smícháme vejce s cukrem a olejem. Zvlášť promícháme sůl, sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé, pak přidáme mrkve, ananas, vlašské ořechy a vanilkové aroma.
Těsto vlijeme do vymazané a hladkou moukou vysypané pečicí formy na dort o průměru 24 cm a pečeme při 180 °C asi 80 minut, dokud nám špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde suchá.
Upečený dort necháme vychladnout. Připravíme si polevu: vymícháme tvaroh se změklým máslem, přidáme vanilkové aroma a za stálého míchání přidáme po částech cukr a pak orestovaný kokos. Polevu rozetřeme rovnoměrně na vychladlý dort.
Rada kuchaře:
Místo polevy můžete dort nazdobit třeba mrkvičkami vytvořenými z marcipánu.
Doba přípravy: 155 minut
Počet kousků: 8