Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

LÁBUS: Už jako dítě jsem měnil hlasy a hrál si na herce. Rumburak byl skvělá role!

Video se připravuje ...
JIŘÍ LÁBUS: Už jako dítě jsem si hrál na herce, měnil jsem hlasy a cvičil jsem si hlasivky
VIDEO: Prostě fenomén!
27. listopadu 2023 | 05:00

Jiří Lábus patří mezi nejpopulárnější české herce a nejtalentovanější dabéry. V novém rozhovoru v pořadu Prostě fenomén! zavzpomínal na roli Rumburaka a natáčení Arabely a přiznal, že je nesmírně vděčný, že mohl natáčet s takovými osobnostmi, jako byli Vladimír Menšík nebo Stella Zázvorková. “Tehdy jsem vůbec netušil, že to bude seriál, který obletí skoro celý svět.”

Čaroděj druhé kategorie

Ač byl Rumburak negativní postavou, diváci si záporného čaroděje oblíbili, a dokonce o něm vznikl i samostatný film. “Když se Arabela vysílala poprvé, dokonce mi psaly děti, že drží Rumburakovi palce,” zavzpomínal na Arabelu v rozhovoru Jiří Lábus. “Rumburak toužil po lásce, a nedostávalo se mu jí, tak se mstil. Bral jsem tu roli tak, že kdyby se mu neházely klacky pod nohy, asi by byl hodný,” zavtipkoval Lábus.

Autor: Tonda Tran, archiv

V rozhovoru zároveň zavzpomínal i na samotné natáčení Arabely, které dle jeho slov bylo dokonale připravenou prací a učinilo ho populárním hercem. “Dnes jsem jeden z mála, kteří zažili generaci hereckých osobností. Jsem nesmírně vděčný za to, že jsem mohl hrát s Menšíkem, Sovákem nebo Zázvorkovou. V mládí to pro mě byla obrovská škola.”

Jůhelácké postavičky

Z televizních obrazovek na děti Jiří Lábus promlouvá i prostřednictvím jůheláckých pořadů, ve kterých už několik desítek let stojí za hlasem postavy , zatímco postavu Hele má na starost herec Ota Jirák. “Když byl Ota Jirák nemocný, namlouval jsem za něj Heleho,” přiznal Lábus a v rozhovoru divákům předvedl, že opravdu umí namluvit obě postavy.

Autor: Herminapress

S hlasem toužil pracovat už v dětství

“Jakmile jsem se jako dítě naučil číst, tak jsem chtěl být herec. A protože jsem měl rádio, ale dlouho jsem neměl televizi, tak jsem chtěl být rozhlasový herec,” vypráví v rozhovoru Lábus, který jako dabér namluvil velké množství animovaných postaviček a zároveň namlouvá i audioknihy.

Jak se lišilo natáčení druhé série Arabely od té první? Proč Jiří Lábus používá tlačítkový telefon? Na koho z hereckých kolegů vzpomíná nejraději? Pusťte si v úvodu článku CELÝ ROZHOVOR, kterým provádí spisovatelka Johana Fundová.

Autor: Profimedia; Prostě fenomén!

Autor: Johana Fundová, PSF, Prostě fenomén