Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Od Válečka až po ikonickou tvář karlovarského festivalu. Marek Eben oslavil 66. narozeniny

21. prosince 2023 | 06:00

Patří mezi nejoblíbenější české moderátory – uvádí taneční soutěž StarDance, má televizní pořad Na plovárně a je frontmanem skupiny Bratři Ebenové. Zatímco na pracovním poli se mu daří už desítky let, jeho osobní život prošel těžkými zkouškami. Připomeňte si, jak šel čas s Markem Ebenem.

Marek Eben se narodil v roce 1957 a jeho herecká kariéra začala už na konci 60. let. Od dětství vyrůstal v hereckém a hudebním prostředí. Jeho otcem byl známý hudební skladatel Petr Eben a jeho strýcem byl další český skladatel Ilja Hurník. Ve stejném oboru se proslavili také Markovi bratři Kryštof a David. 

VIDEO: Denisa Nesvačilová otevřeně: Setkání s exmilencem Kolečkem a jeho manželkou bylo v klidu! 

Video se připravuje ...
Denisa Nesvačilová otevřeně: Setkání s exmilencem Kolečkem a jeho manželkou bylo v klidu! • VIDEO: Markéta Reinischová

Markovou první významnou rolí se stal Váleček v seriálu Kamarádi z roku 1969. V té době mu bylo dvanáct let. Od té doby se začal v televizi objevovat v řadě pohádek i v rodinných filmech. Zahrál si například v pohádce O líném Honzovi, O statečné princezně Janě, O chudém královstvíčku nebo v Kocourku Modroočkovi.

Když je práce zábava

Jeho láska k filmu a hudbě byla obrovská, nebylo tak žádným překvapením, že se přihlásil ke studiu na konzervatoři. Tu úspěšně dokončil a přijal angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala. V roce 1983 se stal členem pražského Divadla Ypsilon, ve kterém setrval až do roku 2002. Se svými bratry založil hudební skupinu Bratři Ebenové, se kterou vydali hned několik úspěšných alb. Složil také hudbu k divadelním inscenacím, jako jsou Othello, Matěj Poctivý a Zimní pohádka.

Do povědomí společnosti se začal dostávat také jako moderátor. V letech 1991–2001 moderoval pořad TýTý, jako moderátor se v České televizi objevoval v historické soutěži O poklad Anežky České, na televizi Nova pak uváděl zábavní pořad Ruská ruleta. Od roku 1998 má vlastní talk-show Na plovárně a v poslední době je především spojován s tanečním pořadem StarDance, který moderuje společně s Terezou Kostkovou. 

Každé léto ho můžete vidět na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde jako moderátor působí již od roku 1996. Moderuje zahajovací a zakončovací večer, uvádí filmy, a ještě točí Festivalové vteřiny.

Kruté životní rány

Přestože je jeho kariéra více než úspěšná, jeho osobní život se musel potýkat s těžkými zkouškami. Už na konzervatoři se seznámil se svou manželkou Markétou Fišerovou, tu si vzal v roce 1982. Společně si zahráli v romantickém televizním filmu Tvář za oknem nebo v hudebním TV filmu Pusu, pusu, pusu!.

Jeho žena po přechozené chřipce dostala zánět srdečního svalu a později měla tuberkulózní nález na plicích. Přes vážný zdravotní stav otěhotněla, jejich dcera Terezka se však narodila v sedmém měsíci a žila jen pár dní. Později Markéta těžce onemocněla a skončila na invalidním vozíku. Přesto manžela stále s radostí doprovází na různých akcích a i po tolika letech si jsou velkou oporou.

 

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén