Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tradice Matějské pouti existuje už přes 400 let! Víte, jaké jsou její kořeny?

30. března 2023 | 06:00

Jako každý rok je i letos příchod jara spojený s Matějskou poutí. Zábavou, kterou nalezenete v pražských Holešovicích a která láká své příznivce už hezkou řadu let. Její tradice ovšem sahá až do 16. století.

Přijela k nám pouť

Na svém stávajícím místě slaví letos Matějská pouť krásných 60 let. Jubileum jasně napovídá, že jde o dobře zaběhnutou událost posledních dekád. Nenechte se ovšem mýlit, tradice pouti sahá mnohem dál - konkrétně do 16. století! Od té doby vystřídala mnoho míst konání, od Hanspaulky přes Letnou, až nakonec našla domov právě na pražském Výstavišti. Na své oblibě však neztratila nikdy. Malí i velcí, všichni zde každoročně nachází to, kvůli čemu sem šli. Oddech i zábavu, spoustu nezdravého jídla a pití.

VIDEO: Z atrakcí na matějské si vybere každý: od těch nejšílenějších až po oddechovky

Video se připravuje ...
Z atrakcí na matějské si vybere každý: od těch nejšílenějších až po oddechovky • VIDEO: Blesk TV

Socialismus trochu jinak

Ačkoliv si "Matějskou" můžeme vybavit jako pouťové gró komunistické éry, není to tak úplně pravda. Konání poutě bylo spíše vybočením poukazujícím na to, že ne vše "socialistické" se socialismem souvisí. Zcela nenásilně se vymykala tehdejší ideologii, nikoho tím však nepobuřovala "okatě". 

V době komunismu znamenal příchod pouti vidinu nových technologických vymožeností, které pro tehdejší dobu i politické zřízení nebyly typické. Ať už šlo o ruské kolo nebo horskou dráhu, vše bylo nové a neokoukané. Možná až příliš barevné a plné rámusu na tehdejší šeď komunistické éry.

Putování za odpustky

To, jak si mnozí z nás pouť pamatují nebo jaké pojetí má dnes, však neodpovídá tomu, jak to bylo stovky let dříve. Pouť byla náboženskou slavností spojenou s oslavou svátku svatého Matěje, který připadal na 24. února. Ten v přeneseném smyslu slova znamenal konec zimy a vytoužený příchod jara.

Pouť se konala u kostela sv. Matěje na Hanspaulce v posledním únorovém týdnu. Datum zůstalo, časem se však u kostela objevily první atrakce jako loutkové divadlo nebo střelnice. Popularita pouti díky atrakcím vzrůstala raketovou rychlostí, až se nakonec rozrostla natolik, že bylo třeba se od kostela sv. Matěje přesunout na prostornější místo. Letnou, dejvický Kulaťák nebo Modřany však nakonec roku 1963 vytřídala stálá expozice přažského Výstaviště, kde se Matějská koná dodnes.

Bez balíku peněz na Matějskou nelez

Dnes má však Matějská s náboženským svátkem jen málo společného. Rozhodně je však uvědoměním si přicházejícího jara a vidnou teplejších dní prosvětlených sluncem. Na pouti jako tradičně číhá celá řada tradičních i nových atrakcí, spousta nezdravých pokrmů od langošů, přes pendreky a cukrovou vatu konče a ani žízeň zde nepřijde zkrátka. Pořadatelem akce je po několik posledních dekád Kočkova rodina, která se každoročně snaží, aby lidé, místní i vzdálení, prožili příchod jara zcela tradičně. Zkrátka "poutově".

Vstup na pouť platí každý návštěvník symbolických 30 korun, průtok peněžence dá však až na místě určení. Na závěr tak můžeme říci, že ačkoliv se Matějská pouť jakožto náboženská tradice zcela vzdálila od původního záměru, malý kousek náboženství zde najdeme i dnes: Každý, kdo sem přijde, se rozhodně bude modlit, aby zde nenechal celou měsíční výplatu. Vzhledem k cenám za jednotlivé atrakce to totiž není nic, co by se hravě nemohlo stát.

Autor: Valentina Lebová, Prostě fenomén