Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kuře s broskví a další kulinářské speciality 90. let. Těchto 5 jídel s nostalgií servírujeme dodnes!

4. března 2023 | 06:00

Vzpomínáte, na čem jste si pochutnávali v devadesátkách? Pokud si jen matně vybavujete, jak jste jako děti lízali vitacit z dlaní a u stánku kupovali párek v rohlíku, našich pět evergreenů vám paměť určitě osvěží. Tak schválně, objeví se jednou začas některý i na vašem stole?

Ať již patříte do generace baby boomers nebo X a vaši sklenku orosila žlutá či malinovka, vůně rychlovky v podobě opečeného plátku „lančmítu“ z plechovky se vám jistě vryla do paměti stejně hluboko jako chuť sekané v housce. Ale co takové gastronomické speciality, jakými jsou např. šunkové rolky, kuře s broskví nebo krevetový koktejl? Podívejte se, které fenomény porevolučního stravování přežily svou dobu.

1. Kuře s broskví

Kuře s broskví patří stejně jako koprovka mezi pokrmy, které dělí národ na dva tábory. Jedni jej milují, druzí nenávidí. Kombinace jemného kuřecího masa a sladkého ovoce z kompotu zkrátka není pro každého, když jej navíc zakrývá plátek roztaveného eidamu, který na měkké broskvi – ne a ne ukrojit. Tento fenomén porevolučních restaurací ale prošel v průběhu let řadou obměn a jeho moderní verze v podobě kuřecích prsou s mozzarellou, broskví a čerstvou bazalkou je šťavnatým obědem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Autor: iStock

2. Katův šleh

Katův šleh nebo také kaťák v podobě pikantní směsi vepřového masa a zeleniny dříve patřil do stálé nabídky snad každého pohostinství i lepší restaurace. Této hospodské klasice devadesátek propůjčovala chuť sójová omáčka, worcester a kečup. Velmi často se servírovala s rýží, ale nejoblíbenější a zároveň nejkaloričtější verzí se stala ta s dozlatova usmaženými křupavými bramboráčky. Postupem času se však tento kontroverzní pokrm z jídelních lístků většiny restaurací zcela vytratil. V mnoha rodinných receptářích ale zůstal pečlivě uložen, a tak si tuhle specialitu můžete s chutí dopřát ještě dnes. 

Autor: Kuchařka pro dceru

3. Šunkové rolky

Šunkové rolky dříve nesměly chybět na žádné slavnostně prostřené tabuli. Připravovaly se v mnoha podobách a ochutnat jste tak mohli např. budapešťské s tvarohovopaprikovou náplní nebo šunkové s vaječnou pěnou. Největší popularity však dosáhly rolky s křenovým krémem, které se staly očekávaným předkrmem snad na každé svatební hostině. Oblíbená verze křenových závitků v aspiku dokonce plní chlazené vitríny lahůdkářství dodnes. A jak to máte s šunkovými rolkami vy? Zaběhnete si pro ně, třeba i pokoutně, občas do obchodu, nebo u vás padly do hlubin gastronomického zapomnění.

Autor: iStock

4. Krabí pomazánka

Pomazánka ze surimi tyčinek s krabí příchutí se dodnes těší stejně velké oblibě jako v devadesátkách. I přesto, že nad ní v obchodě možná někdo občas ohrne nos, jako nad něčím, co bylo již dávno překonáno, za zavřenými dveřmi domova se v kombinaci s obyčejným rohlíkem velmi často promění v delikatesu „nambrvan“. Krabí pomazánka se asi nejčastěji používá jako rychlá nátěrka na chlebíčky, ale díky své snadné domácí přípravě je i chutnou večeří pro hladovou rodinu. Velmi oblíbeným porevolučním pohoštěním byl také např. krevetový koktejl, který upadl načas téměř do zapomnění. Pod rukama věhlasných šéfkuchařů se však dostává opět na výsluní.

Autor: iStock

5. UHO

Univerzální hnědá omáčka“ se stala v průběhu let strašákem nejen školních jídelen. Servírovat se mohla téměř k čemukoliv. Nejčastěji však doplňovala masové pokrmy s rýží nebo šťouchanými bramborami. Její příprava byla jednoduchá, základ tvořil vývar s osmaženou cibulkou, která omáčku společně s jíškou také zahustila. Možná si také ještě vzpomínáte i na její světlou variantu v podobě UBO – univerzální bílé omáčky. Mají dodnes své místo ve vašem jídelníčku, nebo jste je z něj již nadobro vyškrtli?

Autor: Čarujeme.cz

Autor: VDŠ, Prostě fenomén