Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvadlý salát, oschlá okurka a rajče: V 90. letech patřila obloha na každý talíř. Kam se poděla?

13. března 2023 | 06:00

Jistě to také pamatujete. Zapečené kuře s broskví, americké brambory a vedle ostrůvek barevné zeleniny. Takzvaná zeleninová obloha bývala v 80. i 90. letech součástí snad každého hlavního jídla v restauraci.

Oblohu původně tvořila hromádka sterilované zeleniny, jako například kousek kyselé okurky, hrášek z konzervy, kostičky červené řepy, kolečka cibule, a pro doplnění barvy měsíček zvadlého rajčete a plátek často oschlého listového salátu. Jak čas plynul, a železná opona padala, kuchtíci v českých restauračních zařízeních dostávali kuráž a v rámci tvoření obloh se fantazii meze nekladly.

Zelíčko a nakrájená zelenina

V devadesátých letech tak podoba zeleninové oblohy vygradovala do dvou hromádek strouhaného zelí, přičemž červené bylo dochucené nasladko, zatímco v bílém nesměl chybět kopr. Zelí doprovázely kousky zeleniny nakrájené vlnkatým nožem, třeba salátová okurka, kousky mrkve, plátky rajčat a papriky. Samozřejmě nechyběl hlávkový salát, přičemž o čerstvosti zmíněné zeleniny se v některých restauracích dalo směle polemizovat.

Občas však často šlo o zbytky zemdlené zeleniny, které se kuchař potřeboval zbavit. Další funkcí zeleninové oblohy pak bylo dodat strávníkovi pocit plného talíře - obloha proto často zabírala i třetinu talíře, přece jen vyšla levněji než flákota masa a hromádka přesmažených hranolek.

Kdo může za konec oblohy v Čechách? Pohlreich!

Zeleninové oblohy se na českých talířích statečně držely celá devadesátá léta a přítrž jim učinil až známý televizní kuchař Zdeněk Pohlreich, který je ve svém pořadu Ano, šéfe! označil za rakovinu české gastronomie. Od té doby obloha z talířů téměř vymizela. 

Autor: Marta Pušová, Prostě fenomén