Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sanitka, major Zeman nebo Žena za pultem. Pro které socialistické TV hity máme slabost dodnes?

22. dubna 2023 | 06:00

V dobách těžkého komunismu byla televizní zábava jedním z mála zdrojů pobavení, a tak není divu, že před obrazovkami večer co večer sedávaly celé rodiny. Na výběr však bylo pouze ze dvou programů a jejich nabídka také nebyla nic extra. Přesto tehdy vznikaly seriály, kterými žila celá společnost a jež se dodnes do vysílání vracejí. Vzpomínáte na ně také?

Nemocniční prostředí nejen v Nemocnici na kraji města

Nemocnice na kraji města byla prvním seriálem svého druhu v Evropě, a předběhla dokonce i americkou Pohotovost, která proslavila hollywoodskou star George Clooneyho. „Nemocnice“ si své diváky získala příběhy z nemocničního prostředí i hvězdným obsazením v čele s Milošem Kopeckým, Eliškou Balzerovou nebo miláčkem žen Josefem Abrhámem. Seriál se těšil velkému úspěchu i léta po skončení natáčení, tudíž se po dvaceti letech dočkal volného pokračování s názvem Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Na vlně tohoto úspěchu se samozřejmě chtěly svézt i další seriály, a tak v roce 1984 spatřila světlo světa první epizoda jedenáctidílné série Sanitka, tentokrát z prostředí nemocniční záchranky. Ani zde tvůrci nešetřili slavnými jmény, a na obrazovkách se tak pravidelně objevovali Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Jiří Bartoška či Josef Vinklář, zatímco diváky k televizi lákala kultovní znělka v podání Hany Zagorové, Petra Kotvalda a Stanislava Hložka s textem: „Příteli, chvátej SOS, ať jsem i zítra, čím jsem dnes, zbav mě tíhy mé, rány mé co nejdřív!“ Nestárnoucí melodie v kombinaci se stárnoucími příběhy vyvolává v divácích nostalgii, a tak není divu, že je na českých televizích Sanitka opět k vidění.

Žena za pultem aneb přikrášlená realita normalizačního období

Žena za pultem byla kontroverzní už za totality, proto když se před několika lety poprvé od pádu železné opony objevila ve vysílání televize Prima, veřejnost byla z velké části šokována. Žena za pultem se na obrazovky vrátila po dlouhých pětadvaceti letech od natáčení, a i když připomínala nenáviděnou dobu temna, překvapivě ji opět sledovaly stovky tisíc diváků.

Žena za pultem se snažila vykreslit realitu normalizačního období líbivým způsobem, od skutečnosti se ale seriál samozřejmě diametrálně lišil. Seriál se dotýkal i v té době tabuizovaných témat, jako bylo například nemanželské dítě hlavní hrdinky.

Chlapci a chlapi z kasáren

V těchto šlépějích se vydal také seriál Chlapci a chlapi sledující prostředí vojny a kasáren. Řešily se v něm třeba šikana mezi vojáky, neplánované těhotenství nebo zdánlivá nevěra manželky jednoho z vojáků. Diváky ale kromě ústřední melodie Dva roky prázdnin zpívané Ivetou Bartošovou lákal také pohled na krásnou blondýnku Evu Vejmělkovou.

Major Zeman a jeho kriminální případy

„Mistrovským dílem“, kde se komunističtí papalášové skutečně vyřádili, byl však seriál 30 případů majora Zemana. Na natáčení přímo spolupracovalo tehdejší ministerstvo vnitra, které ho dokonce svým způsobem sponzorovalo, seriál byl opředen mnoha večírky, oslavami a výjezdy, kde se filmaři vesele družili se socialistickými pohlaváry. Co na tom, že právě komunisté vykonávali na politických vězních větší zrůdnosti, než byly k vidění v seriálu? Přesto si seriál i v dnešní době najde své fanoušky.

Odemknout video
Skutečný život Brůny z 30 přípajdů majora Zemana. Nahluchlý podivín zemřel před vysněnou penzí • VIDEO: Videohub

 

Autor: Marta Pušová, Prostě fenomén