Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3 skutečné příběhy čtenářek: Vdávaly jsme se hodně mladé a nelitujeme toho!

Ilustrační foto
27. června 2022 | 06:00

Zatímco naše maminky a babičky stály kdysi před oltářem už v osmnácti nebo v devatenácti letech, současná generace s vdavkami otálí. A jaké to je vdávat se mladá a z lásky?

Kdysi se od dívek očekávalo, že se vdají mladé. „Já se vdávala ve třiceti letech a první dítě jsem porodila v osmatřiceti,“ vypráví mi pětasedmdesátiletá maminka mé nejlepší kamarádky Sabriny. „A to už nade mnou všichni lámali hůl,“ vzpomíná s úsměvem. Mladší sestra mojí maminky se vdávala v sedmnácti, a i když jsem byla tehdy malá, vzpomínám si, že jí babička s dědou museli „dokupovat roky“, aby se mohla teta vdát. A zatímco neplnoleté nevěsty nebyly kdysi ničím výjimečným, dnes jde o raritu. A jaký je ideální věk na vdávání? Představuji vám ve svém tématu tři ženy různého věku, které vstoupily do velmi mladého manželství a nikdy nelitovaly.

Pavla Klučková (71): Rychle jsem vyspěla v ženu

Vdávala se v devatenácti letech. O manžela Jirku, se kterým má syna a dceru, přišla kvůli jeho nemoci před třemi lety. Je aktivní babičkou, která si užívá vnoučata a hodně cestuje.

Proč jste se rozhodla vdát tak brzy? Bylo to tím, že to bylo kdysi v tomto věku běžné?

V sedmdesátých letech to bylo opravdu běžné. Lidé se zamilovali a většinou žena otěhotněla a byla svatba. Taky v této době bylo vše jednodušší, co se týče pomoci mladým rodinám, mladí manželé dostali půjčku, zajištění v podobě bydlení atd.

Video se připravuje ...
Tři královské nevěsty a jejich róby. Která byla nejdražší? • VIDEO: Videohub

Jak jste se seznámili? 

Seznámili jsme se v létě na koupališti. Můj bratr Ivo přišel na koupaliště se svým kamarádem Jirkou, kterému bylo čtyřiadvacet. Připadal mi moc starý a vůbec se nepodobal těm klukům, které já jsem obdivovala. Takže já jsem se bavila se svými kamarády a bráchu s kamarádem jsem nechala kousek dál. Večer přišla nabídka, že bráška jde s kamarádem na večeři a zda bych nepřijela za nimi, že mě Jirka zve. Nejdřív jsem si říkala, že nepůjdu, ale večer mi to nedalo a přijela jsem. Potom jsem již změnila názor! Jirka byl milý, galantní, sečtělý, chytrý, a to jsem u kluků mého věku neznala. Od té doby jsme byli nerozluční. Poznala jsem pravého muže, a hned jsem věděla, že to bude otec mých dětí.

Jste ráda, že jste se vdávala mladá?

Nevadilo mi to, protože jsme s Jirkou nechtěli být od sebe. Otěhotněla jsem a 14. února 1970, na Valentýna, jsme se vzali a v srpnu se nám narodil chlapeček Martin. Až po deseti letech přišla na svět holčička Petra.

Byl to pro vás důležitý životní milník?

Ano byl, dospěla jsem, stala se ze mě žena, a díky manželovi jsem měla vedle sebe parťáka, který mě miloval, byl mým kamarádem i člověkem, který mi otevřel obzory, a hlavně mě chránil. Cítila jsem v něm velkou oporu mít dítě, a starat se o ně byla najednou velká zodpovědnost, a to byl ten milník, najednou jsem už nebyla jen já, ale moje dítě, moje rodina a já jsem strašně rychle vyspěla v ženu.

Měli jste velkou svatbu?

Svatba byla střední, ani velká, ani malá. Blízká rodina, svědci. Brali jsme se na den zamilovaných, a přestože byl únor, panovalo nádherné slunečné počasí. 

Svítila nám sluneční brána jako vchod do našeho společného života.

Jak dlouho jste spolu?

V roce 2019 mě manžel opustil, měl slabé srdíčko, takže jsem již tři roky vdova a moc mi chybí.

Kolik máte dětí?

Máme spolu dvě děti, Martina a Petru. Už mají své rodiny, takže jsem babičkou a jsem neskonale šťastná, že mám kolem sebe vnoučky a jednu vnučku.

Děti jsou mi pořád na blízku, takže se necítím ve stáří tak sama.

Jaký máte zpětně názor na vdavky v tak mladém věku?

My jsme žili v jiné době, v jiných podmínkách, děti jsme měli brzy, ale zato jsme byli mladí rodiče a jsme i mladé babičky a dědečci, a vnuci si nás daleko více a dlouho užijí. Já toho nelituji – brzy jsem našla svůj ostrov, svůj přístav a je mi v něm dobře. Abyste o nic nepřišla a stále něco poznávala, na to máte celý svůj život a můžete to objevovat i se svou rodinou.

Anežka Mrázková (22): Našla jsem životní lásku

Své první „ano“ řekla vloni v jednadvaceti letech. V té době už byla maminkou čtyřleté dcery, kterou má z předchozího vztahu. S manželem Kubou se brali po dvou a půl letém vztahu, a na podzim se jim narodí miminko.

Je výhoda vdávat se v mladém věku? 

V tu dobu jsem měla už čtyřletou dceru, takže mi nepřišlo, že bych byla moc mladá. Brala jsem to jako přirozený vývoj vztahu, a nic takového jsem nepociťovala. Ted čekám druhé děťátko, ve 22 letech jsem v daná a vůbec nemám pocit, že bych na to byla moc mladá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová