Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství filmu Homolka a Tobolka: Jiří Hrzán unesl i Helenu Růžičkovou a cenzura zničila, co mohla

30. března 2021 | 17:00

Známá česká komedie Homolka a Tobolka vznikla během normalizace a málokdo věděl, že film byl těžce cenzurován a jeho původní podoba byla prakticky zničena. Kdyby se film dokončil dva roky před normalizací, bůh ví, jak by vlastně vypadal. Pojďme si připomenout v pořadu Českej biják na Mall.tv to, jak film vznikl, co se dělo na place, a také osud vynikajícího herce Jiřího Hrzána, který dnes slaví výročí narození.

Třetí úspěšný film trilogie rodiny Homolkových se točil v Krkonoších. Na rozdíl od dvou předchozích byl film barevný. Nevlídně byl ale poznamenán silnou politickou vládou – nastupující normalizací. Režisér Jaroslav Papoušek již neměl tak volnou ruku jako u předchozích filmů a marně se snažil proti cenzurování svých děl bojovat.

Podle vzpomínek účastníků cenzoři původní film téměř zničili. Zachráněné svitky filmu se musely opět dát dohromady, a to do podoby, jakou známe již dnes. Přesto tato komedie zůstává v našich srdcích a rádi se na ni podíváme.

Ve filmu se tentokrát objevili zajímaví herci jako Iva Janžurová, Jiří Hrzán či Věra Křesadlová – tehdy ještě manželka Miloše Formana. Věděli jste například, že se Helena Růžičková vsadila o basu šampaňského, že ji Jiří Hrzán přenese přes taneční pódium? A dokázal to!

Pojďme si také připomenout vynikajícího herce Jiřího Hrzána.

Jiří Hrzán byl herec s velkým talentem. Díky své přirozené koktavosti a logopedické vadě se stal originálním fenoménem. Režisér činoherního klubu mu poradil, aby hrál tak, že si lidé budou myslet, že špatně slyší. Na tom Jiří postavil celý svůj herecký obraz.

Byl komik a rád se předváděl, někdy jeho kousky hraničily až s hazardem se životem. Jako když při zájezdu v Ostravě spadl z okapové římsy ve druhém patře na chodník. Jeho slavná éra se ihned po tomto nepovedeném vtipu v Činoherním klubu ukončila, a to kvůli normalizačnímu vedení.

Jeho vášeň pro ženy se mu stala v roce 1980 osudnou, když spadl z parapetu pátého patra, kam lezl za svou milenkou.

Autor: Kristýna Juřicová