Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krásná basketbalistka se vzdala svého snu a je na vozíčku. Může za to neviditelná nemoc

15. července 2020 | 06:00

Mladou dívku trápila nesnesitelná bolest kloubů, kterou navíc značně podcenila. Dnes chodí o holi a nemůže se věnovat svému největšímu koníčku. Syndrom, který této ženě změnil život, se nazývá také neviditelná nemoc.

Johannah už od mala milovala sport. Hrála tenis i hokej, nejvíce ji ale zaujal basketbal, tomu se pak věnovala i na vysoké škole. Během třetího semestru začala pociťovat stupňující se bolesti kotníků, kolen a zejména kyčlí. "Zkoušela jsem to přehlížet. Basket jsem si nechtěla odepřít. Tušila jsem, že to bude něco horšího," vzpomíná Johannah.

Obejít tuhle nemoc se jí ale nepodařilo! Jedno ráno byla bolest kloubů tak silná, že se Johannah nedokázala postavit na vlastní nohy. "Vyšetřovali mě všude možně, finální diagnóza byl hypermobilní syndrom. Tedy jinak řečeno: moje klouby nebyly stabilní a vyskakovaly ze svých přirozených pozic. To mi působí dodnes obrovské bolesti."

Johannah se musela vzdát sportu, začala jezdit na vozíku i chodit o holi a navštěvovat specializovaného fyzioterapeuta, který jí pomáhá od bolesti. "Můj syndrom se také nazývá neviditelná nemoc. Je to zákeřná věc, která ze začátku vypadá, jako když to přeženete ve fitku. Naučit se s ní žít ale prostě musíte!"

Cestu této statečné ženy můžete sledovat i na Instagramu, kde sdílí veškeré své zážitky i zkušenosti. 

Na fotky krásné Johannah se můžete podívat v galerii:

Autor: Adéla Ondroušková