Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Syndrom náhlého úmrtí zabil jejího syna v jeslích. Nešlo tomu zabránit, řekli lékaři

30. června 2020 | 06:00

Syndrom náhlého úmrtí kojence je strašák pro každou matku. Žádná z nás se s ním ve svém životě nechce za žádnou cenu setkat. Některé maminky to ale bohužel přece jen nemine, a to je i případ Lindsay, které zemřel syn právě na toto onemocnění.

Lindsay potkala svého prince na bílém koni až na druhý pokus. Oba do nového vztahu šli s dcerou z minulého vztahu, proto byli nadšení, když zjistili, že čekají společného potomka, a to chlapce. Lindsay prožívala bezproblémové těhotenství a po porodu ještě bezproblémovější šestinedělí. "Syn Declan byl prostě zlatíčko. Skoro neplakal, hodně spinkal nebo se široce usmíval," vzpomíná Lindsay.

"Něco mi říká, že tak hodný byl právě kvůli svému brzkému odchodu. Prostě to tušil." Lindsay vypráví, že Declan byl miláček celé rodiny, přesto se ale rozhodla brzy nastoupit zpět do práce, a syn tak navštěvoval jesle, kde byl velmi spokojený. "Brzy jsem zjistila, že jsem znovu těhotná. Čekalo nás krásné období."

Když bylo Declanovi jedenáct měsíců, pár dní před jeho prvním rokem na světě   měla Lindsay hovor z jeslí. "Myslela jsem, že jde o něco malého. Třeba o odřené koleno." Jenže jí bylo řečeno, že syn se neprobudil ze spánku a byl převezen do nemocnice. Po příjezdu za synem na oddělení viděla mladá maminka manžela klečícího u syna, kterého se lékaři snažili oživit – marně. 

Declan zemřel na syndrom náhlého úmrtí, a to naprosto bez příčiny. Lékaři dělali, co mohli, k životu už ho ale zpět přivést nedokázali. "Je to strašná bolest. Říkám si, jak máme být šťastní, když on tu není... Někdy si vyčítám, že cítím pocity štěstí bez jeho přítomnosti. Žít dál ale musíme," dodala nakonec statečná maminka.

Autor: Adéla Ondroušková