Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Akné mi způsobuje muka, horší jsou ale reakce okolí, říká dívka

17. září 2019 | 06:00

Společnost se řídí ideálem krásy, ne všichni ho ale jsou schopni dosáhnout, a jsou proto mnozí často vyčleňováni z kolektivu. To je i případ této mladé ženy, která trpí chronickým zánětem obličeje již od 7 let. Reakce jejího okolí byly opravdu nemilosrdné.

Constanza Hernández Concha je mladá žena, které život znepříjemňuje chronické akné. Agresivní zánět v oblasti obličeje má dívka už od sedmi let, od této doby bere silné medikamenty. Ani jeden lék ale nezabíral tak, jak by si Constanza představovala. "Ve škole se mě děti bály. Nikdo se mnou nemluvil. Léky mi nepomáhaly, naopak! Měla jsem všechny vedlejší účinky, které byly popsány na příbalovém letáku," vypráví Constanza. 

Mezi vedlejší účinky léků, které Constanza brala, patřilo i zhoršení zraku. Ani to se bohužel mladé ženě nevyhnulo. "Léčbu jsem přerušila. Mám horší a lepší dny. Jsem ale se svou pletí smířená a lidé kolem mě snad už také. Občas se ale přece jen bojím chodit do společnosti lidí, kteří mě neznají, jelikož nikdy nevím, kdy nějaký z mých zánětlivých pupínků exploduje."

Podle Constanzy se dnešní společnost příliš soustředí na ideály krásy. Mladá žena říká, že všichni věnujeme mnoho svého času tomu, abychom alespoň z části vypadali jako někdo krásný, koho je potřeba obdivovat. "Nikdo přece nemusí být hezký kvůli tomu, aby si ho lidé všímali a měli ho rádi. Buďte tím, kým jste, a určitě se najde někdo, kdo s vámi bude sdílet stejnou cestu," vzkazuje na závěr Constanza.

Autor: Adéla Ondroušková