Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Akční babička uklidila už 52 pláží! Za tuhle zkázu můžeme všichni, říká

13. června 2019 | 06:00

Této ženě se říká "akční babča". Uklízí totiž plasty i ostatní odpadky z pláží, aby pomohla přírodě a inspirovala mladší generace. Říká, že se cítí odpovědná za zkázu, kterou jsme v přírodě dopustili.

Sedmdesátiletá Pat Smith je nejspíš jedna z mála lidí, kteří svá novoroční předsevzetí dodržují. Před Novým rokem totiž zhlédla dokument, který byl o množství plastů v přírodě, a rozhodla se světu od těchto odpadků pomoci. Pat uklidila již padesát dva pláží na jižním pobřeží Spojeného království a prý se chystá na mnoho dalších misí. 

"Lidé nechápou, proč to dobrovolně dělám, a já nechápu, proč odpadky nehází do košů  a popelnic," dodává Pat. Žena inspirovala vedle svých vnoučat i další osoby, které jí nyní pomáhají s čištěním pláží. "Sebrala jsem tolik zbytečných plastů! Zlobím se na sebe, že jsem nezačala přírodě pomáhat dříve."

Pat je odhodlaná svět od plastů osvobodit. Vyzvala šest set firem, aby přestaly vyrábět veškeré plasty. Založila dokonce organizaci The Final Straw Cornwall, která společnost upozorňuje na znečištěné oceány a na některé ohrožené druhy zvířat. "Cítím se být odpovědná za to, čeho jsme se na přírodě dopustili, a jsem přesvědčená, že to společně s ostatními dokážeme změnit k lepšímu," tvrdí Pat Smith.

Autor: Adéla Ondroušková