Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ella (12) vymyslela veselé obaly na infuze: Chci pomoct jiným dětem, aby zvládaly léčbu

20. června 2019 | 06:00

Dvanáctiletá dívka vymyslela speciální obal na infuze pro dětské pacienty. Podle ní je samotné zavedení infuze do těla velice stresující a traumatické, a proto svým výtvorem zakryla děsivé hadičky. Zpříjemnila malým pacientům nemilé procedury. Nechtěla, aby děti trpěly stejně jako ona, když jí bylo sedm let.

Když bylo Elle Casano sedm let, měla neobvyklé zdravotní potíže. Dívce se lehce tvořily podlitiny a srážlivost její krve nebyla v pořádku. Součástí léčby byly i infuze, ty ale sedmileté Elle naháněly strach. "Když mi sestřička poprvé zavedla infuzi, byla jsem vyděšená. Při pohledu na množství hadiček a jiné zdravotnické vybavení se mi chtělo brečet," vypráví Ella.

Nemocniční prostředí dítěti bezpochyby nahání hrůzu, i když se mu zrovna nic bolestivého neděje. Podání kapaček se může zdát pro dospělého jako minimální zásah do lidského těla, pro malé dítě tomu tak ale být nemusí. A přesně proto Ella vymyslela pomocníka, který nepříjemným zážitkům zabrání. Jmenuje se Medi Teddy a je to plyšový medvídek. 

Medi Teddy je pouzdro, které má na zádech speciální síťku na váček infuze. Zepředu tedy dítě vidí pouze usmívajícího se medvídka, po otočení pouzdra jsou ale tekutina či konkrétní lék dobře přístupné zdravotním sestrám. "Všimla jsem si, že ostatní děti se bojí také, a s touto pomůckou strach snad přejde," dodává Ella. Medi Teddy bude rozdáván dětem zadarmo. Ella Casano si přeje, aby léčbu zvládali i ti nejmladší pacienti.

Autor: Adéla Ondroušková