Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli vrozené vadě mu v dětství amputovali nohu. Bojuje ale dál!

4. června 2018 | 06:00

Život nám občas do cesty postaví překážky, se kterými se musíme vyrovnat, abychom mohli pokračovat dál. Své o tom ví Vilém, který se stal součástí projektu Nezastavitelní. Ve dvou letech mu lékaři museli kvůli vrozené vadě amputovat levou nohu. Na svůj život ale nezanevřel a snaží se žít naplno.

Vilém se narodil s vrozenou vadou. Jeho levá noha nebyla dorostlá, navíc ji měl vytočenou. Jediným řešením byla amputace. Od dvou let tak nosí protézu, se kterou se stále snaží se sžít. Tato skutečnost mu vzala podstatnou část dětství, protože se z ní dlouho nemohl vzpamatovat. Smíření přišlo až v pozdějším věku. "Přišel jsem o tábory, kamarády, lidské vztahy. Ale jinak toho nelituji, naopak jsem potkal jiné lidi, jiné kamarády. Možná je to tak i lepší," říká Vilém.

Přestože to pro něj nebylo lehké, se svým handicapem se naučil žít. Má rád zimní sporty a pobyt venku, a tak aktivně hledá možnosti k pohybu. Většinu času tráví se svou dcerou na horách, kde na ni ale kvůli svému postižení většinou čeká u vleku. Jeho životním snem je naučit se na skibobu a vydat se například do Alp. "Chtěl bych svůj život užít naplno. Bez pohybu nemůžu být," dodává.

Jeho život sice nebyl procházka růžovou zahradou, ale i tak na něj nezanevřel. Do Nezastavitelných ho přihlásila kamarádka a on doufá, že si díky ní splní svůj sen. Čím ho tento projekt oslovil? "Tím, že umožňuje lidem pohyb, i když mají někteří částečné nebo úplné omezení. Zažijí tak únik ze stereotypu a taky trochu adrenalinu," ukončuje své vyprávění.

Projekt Birellu Nezastavitelní již pátým rokem pomáhá lidem s handicapem vracet se zpět k aktivnímu stylu života. Speciální sportovní pomůcky díky němu získalo již 38 lidí. Zapojit se do projektu a pomoci přitom může úplně každý – po turisticky exponovaných místech Česka a Slovenska bude v létě putovat speciální Birell brána. Za každého člověka, který pod ní projede, proběhne či projde, dá Birell na účet Nezastavitelných 5 Kč.

Autor: Aneta Valešová