Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Retro domečky pro panenky, které poprvé uvidíte i u nás. Jsou fascinující!

16. února 2018 | 06:00

Nevím, jak vy, ale já jsem jako malá holka podobný domeček měla. Vyrobil mi ho táta ze dřeva a byl naprosto dokonalý. Pokud vás fascinuje svět v malém, pak rozhodně zajděte na výstavu Small Worlds: Domečky pro panenky ze sbírek V&A Museum of Childhood v Londýně. Probíhá v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a potrvá až do 17. června!

Výstava domečků pro panenky pochází ze sbírek Victoria&Albert Museum of Childhood a tenhle úžasný miniaturní svět je pro nás mimořádnou událostí! V 17. a 18. století u nás podobné domečky pro panenky nebyly známé, ovšem ve Velké Británii a západní Evropě byly velmi populární. Výstava představí dvanáct exponátů, které přibližují způsob bydlení a každodenní život rodin z různých společenských vrstev od 18. století až do současnosti.

Domečky krásně ilustrují vývoj architektury a designu, najdete mezi nimi venkovské sídlo i městský dům v gregoriánském stylu, předměstskou vilu či moderní byt z 60. let dvacátého století. Putovní výstavu tvoří sbírky, které se vytvářely od roku 1872 při South Kensington Museum, a o sto let později z nich vzniklo muzeum dětského světa a hraček s největší sbírkou svého druhu ve Velké Británii.

Součástí výstavy je aktivní zóna s edukačním programem. Cyklus komentovaných prohlídek je 6. března, 24. dubna a 29. května vždy v 17 hodin. Více informací na www.upm.cz, výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Cena vstupenek: Plné: 100/150/200 Kč, snížené: 60/80/120 Kč pro studenty od 15 do 26 let a seniory nad 65 let.

 

Autor: aši