Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Oldřich Nový: Dvě největší životní lásky slavného milovníka! Komu byl věrný?

15. března 2019 | 06:00

Patřil k nejpopulárnějším hercům první republiky. Měl charizma, nadhled a ženy ho milovaly. Ve filmu se potkal s mnoha kráskami, včetně Lídy Baarové, Adiny Mandlové či Hany Vítové. V soukromí ale Oldřich Nový žádný bonviván nebyl a v jeho životě byly jen dvě velké lásky, kterým zůstal věrný.

Oldřich Nový nebyl přelétavý, osm let chodil s fotografkou Alicí Wienerovou, než si ji odvedl v červnu 1936 k oltáři. Pravda, ke svatbě ho tak trochu donutil její otec. Židovský bankéř totiž Novému slíbil, že mu finančně pomůže při budování divadla, ale musí se oženit s Alicí. V únoru o rok později se rodina rozrostla o dceru Janu. V jejím rodném listu však zůstala kolonka matky prázdná – Alice ji totiž neporodila.

Kolem Janina původu kolovala spousta dohadů a otázek. S kým ji Nový měl? S nějakou baletkou, herečkou? Mluvilo se o Haně Vítové, která byla jeho velmi blízkou přítelkyní. Pravdou také je, že Vítová šla Janě za kmotru a často ji hlídala. Až do své smrti ale tohle tajemství Nový neprozradil. Teprve mnohem později vyšlo najevo, že Jana se narodila jako Blažena Jakešová a Nový ji domů přinesl z útulku.

Proč si vlastně dítě manželé Noví adoptovali? Nemohla mít Alice své vlastní dítě? Nebo nemohl mít děti Oldřich? Nebo se manželé báli toho, že by se na vlastní dítě mohly přenést nemoci, které sužovaly rodinu Alice Wienerové, tedy zejména schizofrenie? Ta později skutečně u Alice propukla...

Ať už měl Oldřich Nový nějaké avantýry, nebo ne, svou ženu skutečně miloval. To ostatně projevil i v době, kdy začala v roce 1939 perzekuce židovských občanů. A Alice byla Židovka. Nový odmítal, aby jeho žena Lízinka, jak ji něžně oslovoval, nosila žlutou hvězdu na prsou, dokonce neměla nový osobní průkaz s označením „J“. Stejně tak Nový nesvolil k rozvodu.

Pokud jde o dceru Janičku, i tu Oldřich zcela bezmezně miloval. Četl jí pohádky na dobrou noc, pečoval o ni a byl vzorný a starostlivý otec. V roce 1944 Nového poslali do internačního tábora v Osterode, ale ještě předtím stihl dceru odvézt do bezpečí. Přátelé Lelkovi ji až do konce války ukrývali v Lukách pod Vřesníkem, kousek od Lázní Bělohrad.

Problematičtější měla Alice vztah k malé Janě. Manželka Nového na ni totiž velmi žárlila. Alice prý neviděla ráda, když byl Oldřich k dceři galantní, kvůli tomu se velmi často hádali a Janu to muselo poznamenat. Chování macechy vůči sobě nechápala, ale důvodem byla zřejmě začínající schizofrenie.

Když bylo Janě dvaadvacet, Alice jí dala jasně najevo, aby odešla – a ona tak manžela měla sama pro sebe. Jana zamířila do Brna, vdala se a do Prahy se vrátila až po osmnácti letech. Psal se rok 1977 a Jana věděla, že ji stárnoucí a nemocný otec potřebuje. Alice už zemřela, takže nebyl nikdo, kdo by na ni žárlil. Oldřich Nový zemřel v roce 1983, dcera Jana v roce 2006. Oba jsou pohřbeni ve stejném hrobě na Olšanských hřbitovech.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy hereček z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženyosudy hereček.

Autor: aši