Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

30 ikonických outfitů z olympiád: Tohle jsou slavné dresy!

14. února 2018 | 06:00

Bez vynikající formy a psychické pohody by to na olympiádě nešlo. Ale záleží i na dalších věcech – třeba oblečení. Spoustu vynikajících výkonů si pamatujete i díky výrazným sportovním úborům aktérů. Užijte si galerii té nejlepší olympijské módy za posledních sedmdesát let.

Na olympiádu se těšíme nejen kvůli tomu, jaké výkony ze sebe sportovci vydají a kdo zvítězí, ale i kvůli krásným dresům. Letošní zimní olympijské hry již začaly v Jižní Koreji ve městě Pchjongčchang a budou trvat až do 25. února.

Největší změnou za dlouhá léta zřejmě prošly krasobruslařské obleky. Elastická vlákna, která se využívají právě na výrobu krasobruslařských kostýmů, byla objevena až roku 1959. Do té doby museli krasobruslaři nosit na představení teplé svetry. O co hezčí jsou teď tance na ledě, když na sobě páry mají nádherně zdobené kostýmy.

Slavné momenty? Doba, kdy plavec Mark Spitz nepotřeboval k vítězství v plavání ochranné brýle ani čepici, nebo doba, kdy Afričanka Zola Budd běžela maraton naboso. Kuriozitou je i sprinter Michael Johnson, který měl v botách tkaninu z karátového zlata.

3981502:gallery:true:true

Týmy se navíc nepředvádějí jen na sportovištích, ale mají sady oblečení i pro slavnostní zahájení nebo pohyb po olympijské vesnici. Na letošních olympijských hrách s oblečením nejspíš zabodují USA. Navrhoval jim ho totiž slavný Ralph Lauren. Posuďte sama, jak se vám líbí – všimněte si, že Amerika nedá dopustit na svou tradiční kombinaci barev červené, modré a bílé, a to již po dlouhá léta.

3985767:gallery:true:true

Jaké úbory frčely již v roce 1948? Zjistěte to v naší fotogalerii:

Chcete vidět, jak vypadají letošní kolekce olympijského oblečení? Zjistíte to ZDE »

Autor: Markéta Tošnarová