Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Krasobruslařka Hana Mašková: Před tragickou smrtí ji varovaly hvězdy. Proč je neposlechla?

17. ledna 2018 | 06:00

Bylo jí dvaadvacet, když zemřela za volantem svého auta. Zabila ji rychlá jízda, za kterou už bohužel žádnou medaili nedostala. Za svůj krátký život však dokázala hodně a spolu s Věrou Čáslavskou patřila na konci šedesátých let k nejobdivovanějším sportovkyním. Její krasobruslařský projev byl elegantní a díky němu dostala přezdívku Ledová královna. Její soukromí ale tak zářivé nebylo.

Hana Mašková se narodila v roce 1949 a už její narození provázela velká rodinná tragédie. První manžel její matky nebyl psychicky v pořádku, měl totiž nádor na mozku. V jednom ze svých záchvatů ubil kladivem jejich dvě děti a pak se sám oběsil. Není divu, že Hančina matka se s touhle hrůzou vyrovnávala po celý život, a zřejmě i proto se nezdravě upnula na Hanku.

Život jí od malička plánovala téměř na každou minutu. Když bylo patrné, že Hance bruslení jde, začala ji brát na kluziště na Štvanici. Malá Hanka měla skutečně talent, kterého si všiml i bývalý trenér Áji Vrzáňové. Začal ji tedy trénovat. Hanka musela vstávat ve čtyři hodiny ráno, trénovat a pak jet do školy. Matka ovšem nechtěla, aby „jen“ dobře bruslila, vyžadovala po ní i skvělé výsledky ve škole. Naštěstí učení nedělalo Hance problémy a nosila jedničky.

Radost ze života našla až se Štaidlem

Vysoké nároky ze strany matky se určitě podepsaly na psychice mladé dívky, která vedle bruslení a učení chodila také na klavír, balet a němčinu. Kdo by to vydržel? Talentu však měla na rozdávání, v pouhých čtrnácti letech se už stala mistryní Československa. V sedmnácti získala stříbro na mistrovství Evropy a její hvězda stále stoupala. V roce 1968 zažila triumf – na evropském šampionátu vyhrála zlato, na mistrovství světa i olympijských hrách získala bronz!

Ledová královna potvrdila své krasobruslařské kvality a stala se miláčkem národa. Krásná dívka se snědou pletí, velkýma očima, které působily tak trochu smutně. Jejímu životu chybělo něco, co žádná medaile nedokázala nahradit. Láska. To se ale brzo změnilo. Na koncertu Karla Gotta se seznámila v Lucerně s textařem Jiřím Štaidlem. Okamžitě se do něj zamilovala a chodili spolu nejen za kulturou, ale taky do nočních barů. Její život dostal jiný rozměr – ten lidský.

Nad jejím životem převzaly kontrolu léky

Bohužel noční nájezdy na bary si vybíraly svou daň. Hanka chodila pozdě spát a na trénincích byla unavená, nesoustředěná. Její výkony se dramaticky zhoršovaly. Ona ale byla šťastná a zřejmě si nelámala hlavu s tím, že už ji velké úspěchy nečekají. Jenže její matce začalo vadit, že se dcera vymyká z jejího vlivu, a začala Hance ve vztahu bránit. Psychický tlak, který Hana zažívala, vyústil až v předávkování a následné vypumpování žaludku.

Hanka chtěla Jiřího, matka chtěla výsledky. V roce 1969 se však světový šampionát nepovedl. A mohla za to opět Hančina matka, protože jí před závodem vnutila lék na uklidnění. Bohužel ji uklidnil až moc, prý necítila nohy a její jízda skončila fiaskem – při volné jízdě nezvládla lutz, salchow ani dvojitý rittberger. I když byla třetí, považovala to za velký neúspěch.

Rozpadl se jí vztah s přítelem i s matkou

Tyhle nezdary se opakovaly, zranila se, musela dokonce odstoupit z mistrovství světa v Colorado Springs. V ten moment se matce vzepřela a rozhodla se, že se závodním krasobruslením končí. Své brusle hodila do místního jezera. Ovšem s bruslením neskončila docela, v USA začala jezdit pro lední revue Holiday on Ice, což ji bavilo. Bohužel, odloučení i nestálá Štaidlova povaha vyústily v jejich rozchod. On začal chodit s Ivanou Zelníčkovou, budoucí manželkou Donalda Trumpa. Hanku to dost vzalo, přestože pak navázala další vztah.

Jediné, co zřejmě Hanka kvitovala s povděkem, bylo odloučení od matky, která nad ní téměř ztratila moc. Užívala si, plnila si své sny – třeba ten, že bude vlastnit silné auto. Za volantem se chovala jako bláznivá, milovala rychlou jízdu, která se jí nakonec stala osudnou. 

Nezachránil ji ani horoskop

Přitom ji před tragickými událostmi varovaly hvězdy. Těsně před smrtí si nechala sestavit horoskop, který ji upozorňoval na nebezpečí, které jí hrozí právě v době kolem Velikonoc. Dokonce prý tenkrát před přáteli pronesla větu: "V ten den se zabiju." Hvězdy ale neposlechla.

Na Velikonoční pondělí, 31. března 1972, vyrazila s kolegyní a kamarádkou z lední revue Květou na večírek. Bylo to ve Francii. Cestou vzali ještě neznámého stopaře a jeli jako o závod. Když se proti nim objevil kamion, pokusila se mu Hanka vyhnout, ale nezvládla řízení a srazili se. Stopař byl na místě mrtvý, Hanka zemřela v sanitce. Přežila jen Květa.

A jako by toho nebylo málo, Hančina velká láska – Jiří – skončila podobně jako ona. O rok později, v roce 1973, Jiří Štaidl tragicky zahynul. Jejich osudy byly až překvapivě podobné, i on totiž zemřel při autonehodě. Hančina matka se ze smrti své jediné dcery už nikdy nevzpamatovala a celý život bojovala s psychickými problémy.

Podívejte se na bronzovou olympijskou jízdu Hany Maškové v roce 1968:

Autor: aši