Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Holčička se narodila slepá a hluchá: Je to člověk jako každý jiný, vzkázala matka

15. srpna 2017 | 06:00

Dcera Holly a Joe Kartenových se narodila se vzácným onemocněním. Malá Koko je kvůli genetické poruše od narození slepá a hluchá. Její matka musí občas lidem připomínat, že není důvod nahlížet na malou Koko jako na "něco divného". Je to člověk jako kdokoliv jiný, říká. 

Dvouletá Koko trpí čtyřmi srdečními vadami. Pouhé tři dny po narození musela podstoupit operaci srdce. Lékaři bohužel zároveň zjistili, že je malá holčička slepá a hluchá. "Byla ještě moc malinká, a lékaři tak nemohli určit, jak moc špatně bude vidět. Říkali, ať se vrátíme za čtyři týdny a že pak uvidíme, co bude dál. Snažili jsme se to všechno vstřebat," vzpomíná na těžký měsíc Holly.

Koko je jejich první dítě a Holly a Joe se snažili se s jejím onemocněním vypořádat a najít způsob, jak se postarat o někoho se speciálními potřebami. "Neměli jsme žádné zkušenosti. Báli jsme se, jak to bude celé probíhat. Dnes ale můžeme říct, že to zvládáme a že jsme šťastní jako jakákoliv jiná rodina," shodují se oba rodiče. 

Dneska Koko slyší alespoň něco díky speciálnímu naslouchátku. A i přes své postižení šťastné dítě svým rodičům dělá samou radost. Občas se však najdou lidé, kteří na malou Koko nahlíží jako na něco "divného". "Nejhorší věc je, když se na naši dceru někdo podívá a zeptá se, co s ní je. Co by s ní mělo být? Je taková, jaká je," vypráví Holly. Rodiče jsou si však vědomi, že se s těmito otázkami budou potýkat celý život.

Holly a Joe však našli způsob, jak zmírnit počáteční rozpaky. "Když se chystáme na setkání s více lidmi, máme všichni na sobě podobné oblečení. Zjistili jsme, že je to dobrý způsob, jak začít komunikaci s ostatními lidmi," vyprávějí rodiče. Svůj příběh sdílejí Holly a Joe na Instagramu, aby ostatní rodiče, kteří si procházejí něčím podobným, věděli, že existuje způsob, jak se s takovým problémem vyrovnat.

Přestože byl osud k malé Koko více než krutý, dvouletá holčička je veselé a usměvavé dítě a oba rodiče jsou šťastní, že ji mají. "Je to naše štěstí. Jsme opravdu šťastná rodina," uzavírají vyprávění oba rodiče. 

Autor: Aneta Pařízková