Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přítel ji málem zabil, nakonec si vzala muže, který jí zachránil život

11. srpna 2017 | 06:00

Američance Mellise Dohme bylo teprve dvacet let, když se stala obětí domácího násilí. Její bývalý přítel ji třicetkrát bodl a ona bojovala o svůj život. Útok přežila, ale veškeré její naděje na opravdovou lásku byly pohřbeny. Myslela si, že už nikdy nenajde vážný vztah. Nakonec však našla lásku na nečekaném místě. 

Se svým tehdejším přítelem Robertem se znala od střední školy. Byl vtipný a okouzlující. On a Melissa si rozuměli a neudělali bez sebe ani krok. Nikdy by ji nenapadlo, že se stane obětí domácího násilí. "Robertovo chování se změnilo, když jsem začala pracovat. Začal být žárlivý a nechtěl, abych v práci uspěla," vypráví Melissa. Jeho chování doprovázely silné výbuchy vzteku. Melissa se chtěla s Robertem rozejít, ale nedokázala to, protože jí pokaždé vyhrožoval, že se zabije.

Robertovy výbuchy vzteku vyvrcholily jednoho večera, kdy ho Melissa vezla opilého domů. "Celou cestu byl nepříjemný. Začal na mě křičet, protože jsem zabouchla dveře dřív, než stačil domluvit. Potom mě začal bít. Dokázala jsem však utéct a zavolat policii, která přijela a zatkla ho," vzpomíná Melissa. Robert byl obviněn z domácího násilí a deset hodin strávil ve vězení. 

Melissa doufala, že už ho nikdy neuvidí a že je konečně volná. Nějakou dobu to tak vypadalo. Přestal se jí ozývat a skrz sociálně sítě Melissa zjistila, že si našel novou přítelkyni. Všechno nasvědčovalo tomu, že je to už opravdu za ní. Až do osudného rána, kdy jí Robert zavolal. "Říkal, že potřebuje uzavřít to, co se stalo, a že mě chce jenom obejmout. Neposlouchala jsem svou intuici, která se mi snažila říct, že je to největší chyba, kterou dělám," vypráví Melissa.

Robert dorazil k Melisse domů a ona mu vyšla naproti. Nevšimla si, že v ruce drží nůž. Naznačil jí, že ji chce obejmout, ale když se přiblížila, začal ji surově bodat. "Vzpomínám si na bolest prvních bodnutí. Snažila jsem se bránit, ale upadla jsem na zem, protože jsem ztratila hodně krve," vypráví Melissa. Na pomoc jí přispěchal pár, který šel okolo a slyšel Melissu křičet. Dívka zavolala pohotovost a policii. Robert měl však v úmyslu Melissu zabít. "Vrátil se s dalším nožem. Věděl, že policie přijede, a chtěl to dokončit. Ležela jsem na silnici a modlila jsem se k Bohu, aby mě zachránil," vzpomíná. 

Melissa upadala pomalu do bezvědomí, policie však dorazila v pravou chvíli. Cítila, jako by se k ní zpátky vracel život, a dokázala jasně říct, kdo ji napadl. "Naposled si pamatuji, že jsem ležela v sanitce. Záchranáři se snažili můj stav stabilizovat. Myslela jsem na to, že umírám," vypráví Melissa. Její stav byl natolik vážný, že pro ni musel přiletět vrtulník. Robert z místa činu utekl a pokusil se spáchat sebevraždu. To se mu však nepovedlo a policie ho zadržela. 

Později se Melissa od lékařů dozvěděla, že ji museli několikrát oživovat. Měla zlomenou lebku a čelist a po útoku jí ochrnula pravá strana obličeje. Ztratila mnoho krve a bylo zázrak, že vůbec přežila. Melissa však byla teprve na začátku své cesty za uzdravením. Utrpěla 32 bodných ran, z toho devět do hlavy. Chyběly jí zuby, vlasy měla oholené a půlku obličeje měla ochrnutou. "Když jsem se poprvé uviděla v zrcadle, byl to šok. Bylo mi teprve dvacet let. Bylo to hrozné," vzpomíná Melissa. Byla však silná a věděla, že je zázrak, že vůbec přežila.

Když ji za nějakou dobu propustili z nemocnice, jediné, co chtěla, bylo začít zase normálně žít. Podstoupila zákrok, který jí obnovil obličej, a jí se tak začal pomalu vracet úsměv na tvář. Měla však pocit, že už napořád bude sama. Osud měl však pro Melissu připravený trošku jiný scénář a do života jí přinesl Camerona – člena týmu, který Melisse zachránil život. "Pozval mě a mou mámu na večeři. Nemohla jsem na něj přestat myslet, ale bála jsem se, že je to jen kvůli tomu, že mě zachránil," vzpomíná mladá dívka. Čím víc spolu ale trávili čas, tím víc poznávala, že její city jsou skutečné. 

Dnes jsou Melissa a Cameron manželé a celá tato tragická událost je již dávno minulostí. Druhá šance na život pro ni byla největším požehnáním a svou minulost nechává daleko za sebou. "Byl to jen jeden den. Teď mám před sebou celý život," uzavírá své vyprávění Melissa. 

Autor: Aneta Pařízková