Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Je jí teprve 10 let, a už dělá graffiti! Malá Lola jde v matčiných šlépějích sprejerky

Video se připravuje ...
VIDEO: instagram_bintybint/BPŽ
16. srpna 2017 | 06:00

Umělkyně Binty Bint má opravdu jedinečnou asistentku – svou desetiletou dceru Lolu. Ona sama začala s graffiti na střední škole a dnes je díky tomu známá po celé Velké Británii. Pro její tvorbu jsou charakteristická barevná a veselá kuřata, kterými zdobí popelnice, domy a hřiště. A malá Lola je její důstojnou zástupkyní.

Binty Bint chtěla svými graffiti vyjádřit něco jiného, než dělají všichni ostatní umělci. Chtěla vytvářet něco, co by pochopily také děti a co by jim vykouzlilo úsměv na tváři.

"Když byly Lole asi čtyři, namalovala jsem barevné kuře a jí se to hrozně líbilo. Řekla jsem si, že když se to líbí Lole, bude se to líbit i jiným dětem," vypráví umělkyně.

Rodiče Binty Bint neměli pro její zálibu velké pochopení, proto se naopak ona sama snaží malou Lolu podporovat. Lola s ní už jako malá holčička malovala na zahradě, a zdokonalovala tak své dovednosti. "Je to skvělé, protože s Lolou trávíme čas společně a zároveň vytváříme dohromady něco krásného," říká Binty Bint. Zároveň nezapomíná Lolu učit rozdílu mezi uměním a vandalismem. 

Samotná Lola obdivuje maminčinu tvorbu. "Mám ráda, když chodíme na opuštěná místa. Je to jako nějaký úkryt a nevidí to celý svět. Pokud na ta místa narazíte, znamená to, že objevujete maminčino umění," vypráví malá Lola. 

Díla Binty Bint jsou známá po celé Velké Británii. Navzdory svému úspěchu ale umělkyně zůstává v anonymitě. "To, co vytvářím, není o mně. Je to umění. Ostatní přece nemusí vědět, jak vypadám," říká Binty Bint.

Graffiti jsou často spojovány s politikou, její tvorba se však tomuto tématu vyhýbá. "Nejedná se o žádnou skrytou zprávu ani politiku. Je to jen veselé kuře, které má druhým udělat radost," uzavírá vyprávění Binty Bint. 

Podpořili byste svoje dítě v tomto koníčku?
27,8%
72,2%
Děkujeme za Váš hlas!
5 hlasů
13 hlasů

Autor: Aneta Pařízková