Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyřleté holčičce dávali lékaři jen pár týdnů života, v těle měla 13 nádorů

20. září 2016 | 06:00

Když byl Pippě Cole pouhý jeden rok, objevili jí lékaři nádor na mozku. Během dalších tří let se pak počet nádorů v jejím tělíčku rozrostl na třináct. Ve čtyřech letech jí tak dávali jen pár týdnů života. Nakonec se ale stal zázrak...

Rodičům malé Pippy Cole z britského Prestonu se v červenci roku 2013 zhroutil svět. Lékaři jí totiž diagnostikovali nádor na mozku. Byl jí teprve jeden rok. Během pár dnů Pippa podstoupila operaci, nádor byl odstraněn a po roce léčby chemoterapiemi se v srpnu 2014 ukázalo, že Pippa je zcela v pořádku. To ovšem ještě nikdo netušil, že v jejím malém tělíčku se v následujících dvou letech objeví dalších šest nádorů na mozku a šest v hlavě.

V lednu roku 2015 odhalilo rutinní CT vyšetření další nádor, a Pippa tak musela podstoupit další operaci kvůli jeho odstranění. Již do 48 hodin od zákroku ale na místě odstraněného nádoru vyrostl nový. O pouhý měsíc později se tak holčička opět musela vypravit na operační sál, aby podstoupila v pořadí již třetí operaci.

Lékaři jí dávali jen pár týdnů života

Čtyřleté Pippě Cole dávali lékaři jen pár týdnů života.
Autor: profimedia.cz
Stejně jako předtím se ale tragédie opakovala. Do dvou dnů po operaci zjistili lékaři, že se Pippě objevily další tři nádory na mozku a seskupení šesti nádorů na páteři. Nebylo jiné šance než podrobit se rozsáhlé sérii chemoterapií – a doufat. Jenže na konci roku 2015 se vedle všech nádorů, které se v průběhu léčby nezmenšily, objevil ještě jeden a tentokrát větší než všechny dosavadní.

Chirurgové se rozhodli, že malou Pippu podrobí ještě čtvrté operaci, ale rodiče – Shell a Scotta Coleovy – připravili na nejhorší. Diagnóza zněla: terminální stadium rakoviny a jen pár týdnů života, pokud by pacientka skončila s léčbou. V případě léčby ozařováním byl nejoptimističtější odhad pár měsíců.

S ozařováním se muselo záhy přestat

Čtyřleté Pippě Cole dávali lékaři jen pár týdnů života.
Autor: profimedia.cz
"V posledním roce jsme nedělali nic jiného, než že jsme chodili od vyšetření k vyšetření, od chemoterapie k operaci," popisuje nejhorší dny svého života Shell, maminka malé Pippy. "Rozhodli jsme se, že budeme v léčbě pokračovat, protože jsme našemu andílkovi chtěli život co nejvíce prodloužit. Po dvaceti radioterapiích jsme jich ale museli nechat, protože po nich Pippa měla problém s dýcháním."

Každý týden strávený s jejich malou dcerkou se od té doby stal tím nejdůležitějším a nejvzácnějším, co na světě měli. Rozhodli se jí splnit všechna přání a dát jí co nejšťastnější, přestože tragicky krátký život. "Pippiným snem vždy bylo podívat se do Disneylandu a také to, aby se maminka s tatínkem vzali a ona mohla jít za družičku. Přestože moje svatba se Scottem byla mnohem víc o Pippě než o nás dvou, nikdy bych na ní nic nezměnila," vzpomíná Shell.

Během půl roku se stal zázrak

V únoru 2016 byli doktoři velmi šokovaní, když vyšetření prokázala, že přestože Pippa nepodstupuje žádnou léčbu, její nádory se nezvětšují. O půl roku později, v srpnu, pak přišlo něco, co si dodnes nikdo nedokáže vysvětlit: všechny dívenčiny nádory zmizely. Lékaři jsou přesvědčeni o tom, že tím, co nádory odstranilo, byla série ozařování v prosinci, jejíž efekt se projevil až po několika měsících. I tak ale o čtyřleté Pippě Cole mluví jako o chodícím zázraku.

Čtyřleté Pippě Cole dávali lékaři jen pár týdnů života.
Autor: profimedia.cz

Autor: red