Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Srdcerváčka Martina s mozkovou obrnou: Skvěle fotí a věnuje se psychologii

Těžko byste na Martině na první pohled hledali tělesné postižení.
13. září 2016 | 06:00

Martina Veverková na první pohled vypadá jako každá jiná pětadvacetiletá holka. Ona vlastně přesně taková je. Jediné, v čem se liší od ostatních, je její zdravotní stav. Narodila se s mozkovou obrnou. Což jí nebrání dělat vše, po čem kdy snila. 

Vždycky si přála dělat fotografku. Pak ale během dospívání došla k závěru, že kromě focení by ji bavila i psychologie. Tak se rozhodla, že si prostě vystuduje oboje dvoje. Nic divného? Možná pro úplně zdravého člověka. Pro někoho, kdo má mozkovou obrnu, je to přeci jen trochu náročnější.

Protože občas je těžké skloubit dohromady lékaře, přednášky, práci do školy a fotografování. „Určitě mi moje postižení dalo vnitřní sílu a vytrvalost a velkou dávku pokory k životu i lidem. Dovedlo mě k setkávání s postiženými lidmi a to mě přivedlo k fotografování a psychologii,“ říká pětadvacetiletá Martina s mozkovou obrnou.

Těžko byste na Martině na první pohled hledali tělesné postižení.
Autor: Srdcerváči

Držitelka Czech Press Photo

A v obém je více než dobrá. Psychologie jí pomáhá porozumět lépe lidem kolem sebe, kteří se, podobně jako ona, ocitají v nelehkých životních situacích. Má za sebou stáže a praxe v řadě neziskových organizací, které se zaměřují na pomoc lidem se zdravotním postižením. Získala také cenu Czech Junior Awards v soutěži Czech Press Photo za fotku z projektu sociálního fotografického dokumentu o vozíčkářích.

Při mozkové obrně má člověk potíže kvůli poškození mozku někdy během raného vývoje. Buď ještě během těhotenství, případně při porodu. Projevuje se poruchami hybnosti. Léčí se hlavně rehabilitací, případně léky podporujícími správný vývoj mozku. Dětskou mozkovou obrnu nelze úplně vyléčit, ve většině případů je hybnost člověka omezena celý život.

Život naplno!

Martině nemoc nebrání v tom, aby si naplno užívala života a naplno jej objevovala. Ráda cestuje, poznává nové lidi, užívá si dobrého jídla. I když to vypadá, že je to všechno pro Martinu procházka růžovou zahradou, zas tak idylické to není. Přiznává, že její handicap ji v některých směrech skutečně omezuje. Když ale na něco narazí, nikdy to nevzdává a bojuje dál, aby dosáhla toho, co si přeje.

Letos se koná už čtvrtý ročník akce Srdcerváči, kterou zaštiťuje Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. V rámci akce se Srdcerváčem můžete stát i vy, a to když na NFPZO přispějete. A to nejen ledajak, můžete si vybrat z katalogu, kde vás čekají zážitkové akce nebo předměty od známých osobností.

Přispět můžete i koupí předmětů s logem Srdcerváči. Všechny vytěžené peníze pak putují do grantového řízení a budou spravedlivě rozděleny mezi organizace, které zaměstnávají více jak padesát procent lidí s postižením.

Video se připravuje ...
Martina Veverková je jednou ze Srdcerváčů. • VIDEO: youtube.com