Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anorektická modelka z titulní strany Vogue přiznala, že se bála pít i vodu!

24. srpna 2016 | 06:00

V patnácti letech se jí splnil sen, podepsala smlouvu s velkou modelingovou agenturou Ford Models. Z lůna této agentury vzešly i takové hvězdy, jako jsou Christy Turlington, Christie Brinkley a Naomi Campbell. Jenže po pár letech se ze snu stala spíš noční můra. Teď Kayley Chabot viní firmu ze své extrémní poruchy příjmu potravy. 

Od třinácti let se pohybovala ve světě modelingu, a když o dva roky později podepsala lukrativní smlouvu s prestižní agenturou, cítila se na pokraji blaha. Jenže podpis ještě ani nestihl zaschnout, když už jí říkali, že by měla zhubnout, že je příliš tlustá. Tedy, zhubnout... Obvod boků měla 95 cm a v agentuře chtěli, aby ho ještě o více než sedm centimetrů zúžila. 

Pro kariéru cokoliv
Kayley se svým bookem.
Autor: instagram

Jenže byla tak natěšená, že vyrazí za prací do New Yorku, že by pro svou kariéru udělala cokoliv. A taky že skoro jo! Denně trávila pět hodin v posilovně a příjem potravin omezila na 2000 kJ. Jak plynuly měsíce, její životospráva se začala podepisovat na jejím zdraví. Tak dlouho balancovala na hranici anorexie, až do té propasti skutečně spadla. "Začaly mi padat vlasy a neustále jsem omdlévala," říká. Byla tak slabá, že jí máma musela několikrát vyzvednout ze školy.

"Došlo to tak daleko, že jsem měla strach i z pití obyčejné vody. Bála jsem se do sebe dostat vlastně cokoliv," říká. Její nejbližší byli samozřejmě zděšeni a pozorovali postupnou změnu své holčičky. "Nikdo mi ale neřekl, abych se uklidnila. Mysleli, že je to daň za to, abych se stala úspěšnou modelkou," vzpomíná. 

Myšlenky na sebevraždu

V modelingové agentuře se jí neustále ptali, zda je její tělo dostatečně připraveno. Bála se, že ještě není dostatečně hubená, a tak si dávala ještě chvíli na čas. "Bylo to šílené. Vždyť mi bylo patnáct, a já umírala!" říká. V tu chvíli měla BMI 15,2, což je těžká podvýživa. K fyzickým problémům se začaly přidávat i psychické, Kayley začala přemýšlet o sebevraždě. 

Make-up dělá divy.
Autor: instagram
O půl roku později se svěřila své mamince, že už nemá vůli žít. Rodiče ji okamžitě odvezli do nemocnice, kde měla nejlepší péči. Jenže Kayley se nakonec rozhodla, že je pro ni přednější kariéra modelky než zdraví, a tak zfalšovala lékařské zprávy a z nemocnice odešla a vrátila se do New Yorku. "Chtěla jsem být slavná, chtěla jsem, aby mě lidé znali a obdivovali," vypráví. 

Krása pro ni byla drogou

Když se pak v agentuře oblékla do plavek, nestačili žasnout nad její "krásnou postavou" a dokola jí opakovali, jak je krásná a hubená. To pro ni bylo naprosto úžasné, protože ona sama si do té doby myslela, že je tlustá. Dokonce se dostala i na titulní stranu časopisu Vogue. Přitom byla podvyživená, nemocná, ale chvála jí dělala tak dobře, že se to pro ni stalo drogou. 

Došlo to tak daleko, že přes den pila pouze dietní colu nebo černou kávu. Nic jiného do sebe nedostala. Aby se zbavila fyzických i psychických bolestí, začala pít alkohol a užívat drogy. Nejprve jen občas, aby zapomněla, později více a stala se na nich závislá. Dostala se do bodu, kdy si bez nich nedovedla představit život, a ocitla se tak v začarovaném kruhu.

Nejtěžší rozhodnutí v životě

Skončit s modelingem pro ni bylo to nejtěžší rozhodnutí.
Autor: instagram
Drogy jí braly chuť k jídlu. To akorát pohánělo poruchu příjmu potravy, což vedlo ke zdravotním potížím a bolestem, které opět řešila drogami. V takovém kolotoči žila dva roky, když se rozhodla po poslední módní přehlídce, že musí skončit. "I když to bylo správné rozhodnutí, pro mě bylo to nejtěžší v životě," říká. 

Ačkoliv ji agentura přemlouvala, aby se vrátila, už nechtěla. Naštěstí měla oporu ve své rodině, která ji v rozhodnutí skončit jedině podporovala a hlídala, aby se nenechala opět strhnout. To se nestalo, Kayley se nyní věnuje problematice výživy. Přes všechny zdravotní a psychické problémy ale věří, že lze být zároveň modelkou a být zdravá.

Podle Kayley je hlavní problém v tom, že nábor modelek se provádí ve velmi útlém věku, ve třinácti letech je těžké rozhodovat se o životě. Dívka navíc má pocit, že modelignové agentury musí poslouchat. Proto se, dnes už bývalá, modelka snaží dělat větší osvětu a s mladými holkami o tom mluvit, aby ostatní nedopadly jako ona.