Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodiče už pro ni chystali pohřeb: Anorektička pak přibrala 70 kilogramů!

14. června 2016 | 06:00

Pouhých 25 kilogramů vážila Brittany Bungurder během svého nejhoršího životního období. Okolí se už začalo smiřovat s tím, že zemře, rodiče se začali připravovat na pohřeb. Brittany se ale s nemocí poprala, na něčí vkus až moc dobře. Po propuštění z nemocnice začala nekontrolovatelně jíst.

Ode zdi ke zdi. Tak by se daly popsat váhové proměny sedmadvacetileté Brittany Bungurder. Když mladou ženu propustili z nemocnice, kde se léčila s anorexií, začala se nekontrolovatelně přejídat. Užívala si najednou všeho jídla, které si předtím odpírala, a tak se během chvíle dostala na váhu 95 kilogramů. Denně totiž najednou jedla až 80 tisíc kJ. Což normálnímu člověku vystačí asi tak na deset dnů. 

Třikrát denně do fitka
Brittany trpěla psychickými problémy od dětství, kdy si příliš nerozuměla se svými vrstevníky.
Autor: Profimedia.cz

Psychické potíže, které se později podepsaly na jejím stravování, začaly už ve třinácti letech. Měla problémy se spolužáky, mezi které nikdy nezapadla. A tak trpěla depresemi, pocity úzkosti a obsedantně kompulzivní poruchou. Jediné, co ji drželo nad vodou, byla právě možnost tak úzkostlivě si hlídat a počítat přijaté kalorie. K tomu začala cvičit více, než je zdrávo. "Měla jsem permanentky do tří fitek, kam jsem chodila třikrát denně. To aby mě ti stejní lidé neviděli, že cvičím tak často," vysvětluje. 

Zlom na univerzitě?

Rodiče pozorovali, že něco není v pořádku, ale doufali, že s nástupem na vysokou školu se to zlomí, a tak ji v jejím úsilí se na univerzitu dostat podporovali. Jenže dlouho tam nevydržela. Doufala, že když tam nebude pod kontrolou rodičů, podaří se jí zhubnout ještě více. Rychle ale na univerzitě skončila. Musela studium přerušit kvůli zdravotním problémům. 

V nemocnici dlouho nebyla, lékaři ji propustili, když měla 37 kilogramů, protože nedodržovala léčbu.
Autor: Profimedia.cz
Do nemocnice byla přijata s pětadvaceti kilogramy a lékaři jí museli dát ihned krevní transfuzi, jinak by jí selhala játra. V tu dobu také přišla téměř o všechny vlasy. Lékaři už tehdy oznámili rodičům, že by se s dcerou měli začít pomalu loučit a měli by raději chystat pohřeb. Brittany se z toho marastu ale jako zázrakem dostala. Jenže v nemocnici nedodržovala léčebný postup, a tak ji s pouhými 37 kilogramy propustili.

Dvanáct koblih naráz
Brittany se rozhodla studovat psychologii.
Autor: Profimedia.cz

"Vůbec jsem nevěděla, co se sebou. Byla jsem zavřená doma a jedla vše, na co jsem přišla. Klidně jsem mohla sníst najednou dvanáct koblih," vzpomíná. Jenže brzy si uvědomila, že toto také není v pořádku, a tak ve výčitkách svědomí se snažila se jídla opět zbavit. Pomocí projímadel. Takto bloumala životem asi tři roky, než si uvědomila, že první, co musí udělat, aby "si spravila" postavu, je dát se dohromady psychicky. 

Začala se skutečně soustředit na to, co jí, a odhalila kouzlo zdravé a přiměřené stravy. Zhubla a nyní váží kolem šedesáti kilogramů. Pravidelně chodí hrát tenis, jezdí na koni – ale všeho s mírou. Znovu se rozhodla zapsat se na univerzitu a studuje psychologii. O svých problémech chce mluvit, a varovat tak ostatní dívky, aby nebyly hloupé jako ona. "Přežila jsem a chci ukázat ostatním, že to skutečně jde!" vzkazuje všem.