Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na věku nezáleží: Nejstarší kulturistka oslavila osmdesáté narozeniny

23. června 2016 | 06:00

Jestliže máte pocit, že jste na něco moc staří, podívejte se na tuto ženu. Narodila se v roce 1936 a ve svých osmdesáti letech je nejstarší kulturistkou. Takto pilná ale vždycky nebyla. Se cvičením začala až v padesáti šesti letech. 

Málokdo by této ženě tipoval její skutečný věk, tedy osmdesát let. Za její postavu by se nemusela stydět kdejaká třicítka. Vitality, dobré nálady a energie má na rozdávání. Ernestine Shepherd ale neměla dříve k pohybu a posilování tak blízko jako nyní. Cvičit začala až v padesáti šesti letech se svou sestrou. Ta ale brzy bohužel zemřela, nicméně ona pokračovala ve snu stát se kulturistkou. A víte, kdo je jejím vzorem? Rocky Balboa! „Budete se mi smát, ale já prostě miluju Sylvestra Stallonea!“ řekla v rozhovoru. 

Jejím vzorem je Sylvester Stallone.
Autor: facebook.com

Dříve, než začala cvičit, rozhodně neměla k pohybu tak blízko jako její sestra, která podle ní byla vždy vitální, štíhlá a sportování zbožňovala. „Já jsem měla celulitidu, tuk na zádech, prostě její přesný opak. To jsem musela změnit,“ říká. 

Držitelka světového rekordu

Od té doby dokonce vyhrála dvakrát soutěž a v roce 2010 a 2011 byla podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší kulturistkou světa. Jaké je její tajemství? Mnohem prozaičtější, než si dovedete představit. Disciplína, odhodlání a urputnost, které získala věkem. Každý den vstává v půl třetí ráno, jde si zaběhat, nasnídá se a poté jde do fitness centra, kde ji trénuje bývalý Mr. Universe. 

Kromě toho ale i ona sama trénuje ostatní. Na začátku měla problém, aby na své lekce dostala alespoň deset lidí, nyní se ale dveře jejího tréninku netrhnou a musí zájemce odmítat. Cvičit s ní může kdokoliv – bez rozdílu věku a pohlaví. A tak nejstarší cvičenka, která k ní dochází, je dokonce starší než trenérka sama. Je jí 89 let. 

Ernestine každé ráno běhá 16 kilometrů.
Autor: facebook.com
Jak vypadá její denní rozvrh? 

02.30 Budíček. Medituje a čte modlitby z Bible. Dá si svačinu, která se skládá z pečiva s arašídovým máslem a vařených vaječných bílků. Vypije půl litru vody.

03.45 Jde se proběhnout do parku, běžná trasa činí 16 kilometrů. Když se vrátí domů, nasnídá se. Na talíři má ovesné vločky, tři natvrdo uvařené vaječné bílky a lžíci vlašských ořechů. Vypije 250 ml vaječných bílků.

08.00 Jde do posilovny, kde cvičí hodinu a pětačtyřicet minut.

10.00 až 11.00 Další cvičení. Tentokrát sama vede skupinovou lekci pro veřejnost.

11.00 Další skupinová lekce. Tentokrát má jen čtyři až pět žen. Opět vypije 250 ml vaječných bílků.

13.00 Z tělocvičny jde domů, aby se najedla. Jejím obědem je plechovka tuňáka, šálek špenátu, půl šálku sladkých brambor. K tomu vypije 250 ml vody. A přichází odpočinek.

18.00 až 19.00 Čeká ji další skupinová lekce v posilovně. Poté jde domů, kde se navečeří. Jí krocana, hnědou rýži, brokolici, bílky a vypije dostatek vody.

22.00 až 22.30 Na dobrou noc vypije ještě sklenici vaječných bílků a poté jde spát.

Video se připravuje ...
Nejstarší kulturistka světa oslavila 80. narozeniny. • VIDEO: youtube.com