Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žena použila samoopalovací krém a málem ji to zabilo!

21. června 2016 | 06:00

Tvrdí se, že pro krásu se má trpět, ale rozhodně si to nemyslí Lucy Fowler z Británie. Toužila po krásnějším a přirozenějším opálení, a to ji málem zabilo. Matka dvou dětí skončila po nanesení samoopalovacího krému na jednotce intenzivní péče. 

Byl krásný jarní den, venku svítilo sluníčko a pětadvacetiletá Lucy Fowler se rozhodla vyjít ven. A protože byl teprve začátek sezony, nemohla se pyšnit přírodním opálením, tak se rozhodla použít samoopalovací krém. Jenže jen co si ho nanesla na nohy, všechno začalo nabírat rychlé obrátky. 

"O chvíli později se mi začalo dělat špatně. Hrudník se mi najednou stlačil a já jsem měla pocit, že se nemohu nadechnout. Nejprve jsem si myslela, že jsem akorát spreje použila až moc," popisuje prvotní pocity Lucy Fowler. Samoopalovací přípravek ve spreji si nanášela v koupelně, tedy v malém prostoru, a tak se ho nadýchala více, než by bylo zdrávo.

Hlavní problém byl ale v tom, že sprej byl už tři roky stažen z prodeje, a to právě kvůli tomu, že více lidí nahlásilo problémy s dýcháním po použití samoopalovacího spreje.

Štěstí, že jste naživu! 
Žena byla několik dnů v nemocnici.
Autor: Profimedia.cz

Šla tedy do druhé místnosti, kde doufala v úlevu, ta ale nepřicházela. "Cítila jsem se, jako bych měla rozdrcený hrudník," říká. Zavolala si tedy záchrannou službu, ta ji poté okamžitě připojila na přívod kyslíku. Když začali lékaři zkoumat příčiny problémů s dýcháním, řekla jim, že chvíli předtím použila daný přípravek na opalování.

Zdravotníci ale zjistili, že přípravek, který použila, měl být už před třemi lety stažen z prodeje, a to právě kvůli zdravotní závadnosti. Žena ho ale přitom koupila před několika týdny v pouličním prodeji. Pacientka musela podstoupit rentgen, po kterém jí lékaři řekli, že musí zůstat několik dnů v nemocnici kvůli tomu, co se jí dostalo do plic. "Když lékaři zjistili, jaké látky jsou v tom spreji použity, říkali mi, že mohu být ráda, že jsem naživu," říká matka dvou dětí. 

Strach z deodorantů

Lucy má dvě děti, které mohly přijít o maminku.
Autor: Profimedia.cz
Čtyři dny pak musela zůstat vleže, připojena na přístroje, a poté strávila několik týdnů doma rekonvalescencí. "Od té doby jsem dost paranoidní, co se týče jakýchkoliv sprejů a krémů. Dokonce se bojím i použít deodorant," říká. Nejvíce ji ale stále znepokojuje, že tento špatný výrobek ještě stále lze koupit v některých obchodech – stejně, jako se to povedlo jí. 

Firma St. Tropez, od které samoopalovací sprej pocházel, se k incidentu vyjádřila, že ji tato skutečnost mrzí, a doporučila všem, že pokud uvidí výrobek kdekoliv v obchodě, ať si ho nekupují. "Je nám skutečně líto, co se slečně Lucy stalo. Nicméně po konzultaci s ní jsme zjistili, že ho použila špatně," řekla tisková mluvčí firmy. 

Firma v současné době řeší, jak je vůbec možné, že mohla žena v obchodě koupit výrobek, který je už dlouhou dobu stažen z prodeje.