Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvojice z nejslavnější fotky Woodstocku: I po téměř padesáti letech stále spolu!

Tato fotografie se stala hlavní fotkou Woodstocku. Dvojice na ní je dodnes spolu.
5. listopadu 2015 | 06:00

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stalo s lidmi na světoznámých fotografiích? Nedávno svět obletěly informace o dívce prchající před napalmem ze známého obrázku pořízeného během války ve Vietnamu. Ze stejné dekády pochází i obrázek zamilované dvojice objímající se na festivalu Woodstock. Jaký měl jejich příběh pokračování?

Za jiných okolností by to byl vlastně takový obyčejný příběh o lásce, ale ono je to mnohem zajímavější. 15. srpna 1969 vešel Nick Ercoline do kavárny Dino, kde měl sraz se svou holkou – Bobbi Kelly. V tu dobu se spolu znali deset týdnů a byla to velká láska. Tedy – asi tak velká jako každá jiná během éry hippies. Bobbi už na svého přítele čekala a mezitím poslouchala rádio. Posledních třicet dnů bylo pro Ameriku skutečně výživných. Senátor Ted Kennedy měl nehodu, na měsíci zavlála vlajka s pruhy a hvězdičkami a Charles Manson se svou "rodinou" měl na kontě už osm vražd.

Musíme tam taky!
Pár je stále spolu.
Autor: facebook.com

To všechno ale Bobbi a Nicka ze židle rozhodně nezvedlo. Byla to až zpráva, že do jakéhosi Woodstocku míří na půl milionu lidí. "To si nemůžeme nechat ujít, něco takového už v životě neuvidíme!" Popadl Nick za ruku svou holku a vydali se také na cestu. Ještě než dopili pivo, vyběhli z hospody a začali řešit, jak se tam co nejlépe dostanou.

Ten samý den, jen o chvíli dříve o kus dál u řeky Neversink, rybařil Burk Uzzle se svou manželkou a dvěma syny. Tento fotograf odmítl nabídku Newsweeku, aby odjel do Woodstocku fotit hudební hvězdy. To se mu nechtělo, nerad pracoval na takovýchto zakázkách. Rozhodně kvůli tomu nechtěl přijít o své oblíbené rybaření s rodinou.

Šestý smysl fotografa

Nakonec ho ale něco nahlodalo, a tak nakonec na festival skutečně vyrazil. S foťákem tam pak ale seskočil ze stage a vydal se mezi davy. A nelitoval. "Bylo to něco úžasného. Všude nahé ženy, nazí muži, to bylo krásné!" vzpomínal. Odmítal se vrátit mezi účinkující, chtěl zachytit tu neuvěřitelnou atmosféru, která festival doprovázela.

V neděli ráno se Burk Uzzle probudil brzy, pověsil si na krk své dva fotoaparáty a šel se projít po areálu. Najednou se mu poskytl tak krásný obraz, který by bylo prostě hřích nevyfotit. Za východu světla se schoulena v dece objímala dvojice milenců. Fotograf využil příležitosti a pořídil legendární snímek.

Pár je dodnes spolu.
Autor: facebook.com

Jeden by řekl, že tímto obrázkem celý příběh skončí. Stejně jako skončila spousta jiných milostných příběhů po ukončení festivalu. Ale tento pár měl za dva roky svatbu. O pár let později se jim narodilo první dítě, pak druhé. Pár je dodnes spolu a v srpnu oslavil čtyřicet šest let od pořízení oné slavné fotografie. Stále zamilovaní – jako tenkrát ve Woodstocku.