Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli svým dvěma dětem překonala závislost na alkoholu

Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
1. března 2014 | 13:00

Když lidé slyší slovo alkoholik, tak si pod ním jistě nepředstaví pracující, maraton běhající maminku dvou dětí. Ale pravdou je, že je to rok co jsem přestala, tak jsem si každý den v pět odpoledne otevřela láhev vína, pila jsem během celé večeře a pak jsem hnala děti rychle do postýlek, abych si mohla sednout na terasu s drinkem v ruce. Často jsem opilá usnula, ještě než se vrátil manžel, Johnatan, z práce.

Máma co se vymkne kontrole
Poprvé jsem se napila alkoholu ve třinácti a na výšce se ze mě stala dost velká panenka a můj příjem alkoholu byl opravdu velký. Přestala jsem pít, když jsem byla těhotná s mými dvěma syny, Jackovi je teď osm a Hamptonovi pět. Hned jak to bylo možné, jsem se k pití zase vrátila. Věděla jsem, že potřebuju přestat a neustále jsem se cítila provinile. Před dvěma lety jsem začala pracovat v nákupním centru a musel jsem do práce vstávat na pátou hodinu ranní. Takže jsem se snažila pít jen v ty dny, kdy jsem měla druhý den volno. Ale na podzim roku 2012, jsem začala porušovat svá vlastní pravidla a do práce chodila s kocovinou. Vždycky jsem byla hrdá na to, že jsem dobrá matka, která dokáže dát dětem lásku. Ovšem, když jsem se opila, stávalo se, že mi to ujelo a já jsem začala hystericky křičet, dávala jsem jim směšné tresty, které neměly žádný důvod. Johnatan byl se mnou často, když jsem byla opilá a já jsem s ním zbytečně vyvolávala hádky tím, že jsem na něj vytahovala věci dávno minulé. Je to strašně mírumilovný muž, ale nyní přiznává, že se bál mi cokoli říct, aby to neudělal ještě horší.

Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
Autor: shutterstock

Moment procitnutí
Jednoho rána, jsme byli domluvení, že udělám snídani, ale večer jsem to opět přehnala a nebyla jsem schopná vykopnout se z postele. Johnatan tedy udělal snídani za mě a poslala kluky, aby mi přinesli vafle do postele. Když jsem viděla jejich vyděšené tvářičky, jak se ne mě dívají, řekla jsem si, že dál to takhle vést nemůžu. Vždyť za deset let by se mohli klidně za svou maminku stydět a to jsem nemohla dopustit. Řekla jsem Johnatanovi, že končím s pitím a že od něj budu potřebovat pomoct. Řekl mi, že udělá cokoli. Já jsem samozřejmě netušila co se v takové chvíli děla, tak jsem skočila na internet a projela všechny možnosti. Nakonec jsem našla blok jisté Belle a spojila se s ní. Byla pro mě velkou oprou ve všech možných ohledech.

Vaření večeře pro mě bylo nejtěžší, protože to byla přesně doba, kdy jsem otevírala láhev a začínala pít. Takže jsem si začala dělat čerstvé ovocné šťávy, které si mixuji se sodovkou. Piji to z mé oblíbené vinné sklenky. Začala jsem se také více starat o to, jak to doma vypadá a jak vypadám já sama. Z počátku jsem si také psala svůj blok, velice mi to pomáhalo a psala jsem téměř denně. Nyní píšu, tak jednou za týden.

Pohled na jejich utrápené tvářičky už déle nesnesla
Autor: shutterstock

Manželství bez alkoholu
Také náš vztah s manželem se úplně změnil. Byl zvyklý na to, že jsem si myslela, že mám vždycky pravdu a on na to přistupoval, teď po něm chci, aby měl svůj vlastní názor. Stala se ze mě rozhodně mnohem lepší matka, na což jsem velice pyšná. Stále mám v sobě ty tendence podlehnout, ale dokážu jim odolávat.

Moje rada na úspěch
Co mi pomohlo a může pomoci i vám, nebo někomu na kom vám záleží:
Noste si vlastní nealkoholické pití s sebou na různé srazy a schůzky
Vrhněte se na cvičení. Běhání s kocovinou je šílené, ale teď když nepiju, si ho konečně užívám
Odměňujte se za svou těžkou práci. Kupte si čerstvé květiny, udělejte si čas sama na sebe.

 

Autor: připravila roh