Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Otestujte se: 5 znamení, že máte problém s nakupováním oblečení

Nakupujete příliš?
7. března 2014 | 06:00

Ve světě neustálých slev a trendů, které se mění každé dva měsíce, je velmi těžké odolat a nenakupovat oblečení, jež z regálů křičí:„ Mě musíš mít, jinak nebudeš v kurzu!“ Jak si ale udržet při nakupování zdravou mysl a nestát se obětí tohoto kolotoče?  Pokud se najdete v následujících tvrzeních, je na čase se zamyslet.

Tohle nutně potřebuji

...
Autor: Profimedia

Váš šatník hraje všemi barvami, které lidské oko dokáže zaznamenat, a stále nemáte co na sebe. Cítíte se prázdná, jakoby vám stále něco scházelo. Z vašich občasných návštěv nákupních center, se stalo každodenní zběsilé lovení dalšího a dalšího oblečení. Nutkání ještě zesílí, pokud jste měla den blbec. Když si něco pořídíte, jste nadšená a svět je hned o něco růžovější. Ovšem jen do dalšího rána, než zase nebude vědět, co si obléct.

Na jaře/v zimě/ za měsíc se to bude hodit

Vaše skříně jsou plné oblečení s cenovkami, možná i zabaleného v igelitech, ve kterých vám přišlo. Vzpomeňte si na bundu, kupovanou v létě ve výprodeji. Přesně na tu, co celou zimu nespatřila světlo světa, neb se ztratila v záplavě nových trendy kousků z podzimních kolekcí.

Kromě vašich několika oblíbených párů bot, máte i botník plný neobutých super trendy úlovků, které nejspíš ani nikdy nevezmete na sebe, protože jsou vysoké, nepohodlné nebo jste na ně prostě zapomněla.

Vždyť jsou slevy! 

...
Autor: Profimedia

Ve slevách se vždy dobře nakupuje, protože můžete sehnat super kousky a ušetřit. Pro vás to ale neplatí. Když vám do schránky nebo emailu přijde leták oznamující výprodeje ve vašem oblíbeném obchodě, chvějete se nadšením a nemůžete myslet na nic jiného než na nové věci, co na vás čekají. Často tedy ve slevách utratíte ještě daleko víc peněz než obvykle. Vaše nákupy se navíc vyznačují nekontrolovaným pořizováním věcí, co v podstatě ani nepotřebujete, ale vyplatí se je koupit.

To už mám dlouho!

Už zase se vás partner ptá, kde jste vzala to oranžové sáčko? Ledabyle odpovíte: „Ále, to už mám přeci dlouho.“ Partnera to uspokojí a víc se neptá, nemá přeci vaši skříň pod kontrolou. Jen vy sama ale víte, že sáčko se u vás ještě neohřálo ani týden. Využíváte situace, že už se vaši nejbližší ztrácejí v množství nových věcí, které si pořídíte, a zatajujete každou novinku. Moc dobře víte, že mají už dost vašich neustálých nákupů a chcete se vyhnout dalším hádkám. Zatajování nových věci ale vnáší do vztahů lži a je časovanou bombou.

...
Autor: Shutterstock

Co mají kde nového?

Zatímco jiní začínají den s novinami a kávou, vy začínáte s webovými portály vašich oblíbených značek. Váš ranní rituál trvá alespoň půl hodiny, kdy si vybíráte nové kousky, objevujete slevy nebo obvoláváte obchody, zda už jim dorazilo, co potřebujete. Internetová okna ještě několikrát denně obnovujete, jestli se něco náhodou nezměnilo. Pokud nastane den, kdy nemáte obchody pod kontrolou ani osobně ani online, cítíte se nesvá, máte sevřené vnitřnosti a nedokážete myslet na nic jiného. 

Co s tím?

Koresponduje váš život s výše uvedenými postoji? Je na čase to zastavit než se vám nakupování úplně vymkne z rukou. Odborníci na závislosti radí následující pravidla:

- Snažte se nedomlouvat si žádné schůzky v nákupních centrech.

- Nenoste u sebe větší množství peněz ani kartu.

- Osvojte si nějakou relaxační techniku, která vám pomůže uvolnit napětí.

- Vytvořte si náhradní rituál. Místo prohlížení letáků si zacvičte, jděte na procházku se psem nebo si dopřejte dobré jídlo.

- Mluvte o svém problému s blízkými a poproste je o pomoc. Například ať vás nezvou na nákupy nebo s vámi tráví volný čas nějakou aktivitou.

Autor: Kristýna Dolejšová