Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Průlomový krok: V Kanadě mohou mít děti oficiálně tři rodiče

Danielle Wiley, Anna Richards a Shawn Kangro jsou ofociálními rodiči malé Delly.
7. března 2014 | 09:30

Rok 2014 možná přinese úsměv na rtech všem lesbickým a gay párům, kteří touží po společném potomkovi. V Kanadě se totiž právě narodilo první dítě, které má v rodném listě oficiálně tři rodiče.

Šťastnými rodiči se nedávno stali lesbičky Danielle Wiley, Anna Richards a biologický otec Shawn Kangro a všichni tři jsou oficiálně zapsáni v rodném listě malé Delly Kangro Wiley Richards. Jedná se o průlomový krok, který bude pro homosexuální menšinu velmi důležitý. Kanadský zákon, který byl uzákoněn loni v březnu, dovoluje zapsat do rodného listu dítěte až čtyři rodiče najednou. Do této chvíle totiž rodičem dítěte byl oficiálně jen jeden z páru a druhý neměl vůbec žádná práva.

„Chtěli jsme mít spolu dítě, ale je pro nás i důležité, aby biologický otec zůstal v jejím životě a nebyl jen jakýmsi dárcem,“ uvedla Danielle Wiley a dodala, že všechny právní náležitosti si se Shawnem, který je jejich blízkým přítelem, ujasnili ještě před porodem. Sepsali dokonce smlouvu, ve které sice zbavují Shawna finanční odpovědnosti za dítě, ale zároveň je nestále dceřiným opatrovníkem, tudíž má právo vědět o jejím zdravotním stavu apod. „Rodina i přátelé nás v našem rozhodnutí podporují a my jsme rádi, že teď už je to skutečné.“