Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šokující přiznání: Blogy anorektiček mě málem zabily, vážila jsem 35 kilo

27. srpna 2013 | 06:00

Vážila jen pětatřicet kilo, přesto si při pohledu do zrcadla připadala tlustá a chtěla dál hubnout. Dnes sedmnáctiletá Irka Grainne Binns propadla anorexii, když se stala závislá na "pro-ana" blozích. A tahle závislost jí málem stála život.

"Milovala jsem to prohlížení pro-ana stránek, hledání nových tipů, jak zhubnout, i pohled na fotky všech těch dívek s jejich vyčnívajícími kostmi. Myslela jsem, že by bylo krásné mít svůj vlastní blog, kam bych mohla dávat své fotky, aby i ostatní mohli posoudit mou postavu," prozradila začátky své nemoci Grainne.

Ta svojí váhou začala být doslova posedlá, když jí bylo pouhých patnáct let. Koupila si tenkrát nové šaty a toužila je obléci. Jenže jí byly malé. I když tenkrát měla velikost šest (česká čtyřiatřicítka), začala držet drastickou dietu a zhubla tři kila, aby se do nich vešla.

Grainne Binns (17) málem zemřela. Když zkolabovala, vážila pouhých 35 kilogramů.
Autor: reprofoto youtube.com
Začalo to nevinně

"Byla jsem zničená, když jsem se do těch nádherných šatů nemohla narvat. Byly hrozně malé a já se cítila strašně moc tlustá. Nasadila jsem dietu a byla překvapená, jak snadno šla kila dolů. I když jsem se pak už do těch šatů vešla, s dietami jsem pokračovala dál. Bylo to jako droga," vzpomíná dospívající dívka.

Váha rychle klesala, Grainne si však přesto v porovnání s dívkami na pro-ana stránkách připadala tlustá. Čím dál tím víc toužila vypadat jako ony. Ani ne za rok ztratila třetinu své původní hmotnosti. Nakonec vážila pouhých pětatřicet kilogramů, což je průměrná váha desetileté dívky.

Grainne Binns (17) málem zemřela. Když zkolabovala, vážila pouhých 35 kilogramů.
Autor: reprofoto youtube.com
Když tělo vypoví službu

Vyčerpaný organismus už obrovskou zátěž nezvládl. Psychicky nemocná dívky zkolabovala a skončila v nemocnici. Více než deset týdnů strávila na JIPce. Až tam si uvědomila, jak moc svým chováním ublížila nejen sobě, ale především své rodině a všem těm, kteří jí mají rádi.

Teď, po dlouhých měsících, to konečně vypadá, že poruchu příjmu potravy skutečně zvládla. "Byla to dlouhá a obtížná cesta, ale díky podpoře mé rodiny, jsem věděla, že to dokážu. Vymazal jsem svůj tajný blog a začala psát jiný, o zdravém životním stylu. Radím dívkám, jak správně a zdravě jíst a cvičit," říká hrdá Grainne.

Grainne Binns (17) málem zemřela. Když zkolabovala, vážila pouhých 35 kilogramů.
Autor: reprofoto youtube.com
Prázdniny nabité kaloriemi

"Pomalu začínám být schopna připojit se ke svým přátelům a žít normální život. Letos v létě jsem byla na mé první dívčí dovolené a užívala jsem si to. Dokonce jsem si dávala i dorty, mléčné koktejly a spoustu zmrzliny," dodává.

Dnes sedmnáctiletá Grainne má konečně zpět váhu, kterou měla před tím, než anorexii propadla. Je na dobré cestě k uzdravení. Při pohledu na fotky vyzáblých vrstevnic jen nevěřícně kroutí hlavou a nechápe, jak mohla někdy chtít vypadat stejně.