Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příběh anorektičky: Dítě mi zachránilo život

14. července 2013 | 06:00

Deset let se Emma Wolf (34) potýkala s anorexií, pak rozhodla otěhotnět a začala na svém zdraví pracovat. Touha po potomkovi jí doslova zachránila život.

Emma Woolf se v 19 letech zamilovala, ale bohužel vztah jí nevyšel podle představ a její milý, který se kvůli práci odstěhoval do USA, zatímco ona zůstala v Británii, se s ní rozešel dopisem. Tehdy se zavřela na týden do pokoje a přestala jíst. Ani později se jídla nedotkla a postupem času začala trpět anorexií a v jedenadvaceti letech už vážila pouhých 35 kilogramů. Se svou nemocí se potýkala celých deset let, než přišla chvíle, kdy přišel zlom.

Touha po dítěti byla silnější než nechuť jíst

Emma Woolf
Autor: Twitter.com

Na podzim roku 2010 se mladé ženě obrátil život vzhůru nohama, když se jí její přítel na dovolené v Kodani, po roční známosti zeptal, jestli by s ním chtěla mít dítě. „Řekl mi, že si myslí, že by bylo úžasné mít spolu dítě a já se rozplakala.“ Vypráví Emma a dodává, že po takové větě dlouho toužila.

Mladá žena si ale moc dobře uvědomovala, že mentální anorexie, kterou v té době trpěla, by mohla být překážkou v cestě k miminku. „Nechtěla jsem zničit ten krásný okamžik, ale věděla jsem, že to bude problém.„ Celý rok, co spolu chodili, byla Emma velmi opatrná, aby přítel nepoznal, že má problém s jídlem. Vážila tehdy sice kolem 48 kilo, ale nikdy mu nedala příležitost pochybovat o tom, že by to nebylo normální. „Musela jsem tehdy s pravdou ven a přiznat, že trpím anorexií. Můj přítel na to kupodivu reagoval dobře, podpořil mě a slíbil mi, že se o mě postará abych se vyléčila.“


Emma Woolf
Autor: Twitter.com
Vážila 35 kilo a nemohla ani ležet

Emma vzpomíná, že když měla svou nejnižší váhu, všechno jí bolelo, nemohla ani ležet, dokonce se jí dělali modřiny, jak si otlačila kosti když seděla a navíc jí byla stále zima. Nakonec jí museli hospitalizovat na klinice. „Nenáviděla jsem, jak se o mě všichni starali, chtěla jsem svůj problém zvládnout sama.“ Vypráví Emma, která se díky svému příteli a také touze po dítěti odhodlala se svou nemocí doopravdy skoncovat. Docházela na terapie, k psychiatrovi i výživovému poradci.

„Začala jsem pomalu normálně jíst. Ke snídani jsem snědla toast a mysli, k obědu jsem jedla těstoviny a večer salát. Mezitím jsem si dala ovoce. Ze začátku jsem měla panickou hrůzu z tuků a vyhýbala jsem se jim, ale postupně jsem strach překonala, protože jsem opravdu toužila být zdravá a mít dítě.“ Říká mladá žena, která dodává, že když začala používat olivový olej, všechno najednou začalo chutnat skvěle.

Miminku už nic nebrání

„Teď, po více jak dvou letech vážím 51 kilo, zvyšuje se mi množství kostní hmota a už mi nehrozí osteoporóza, tak jako před lety, kdy jsem měla kosti tak křehké, jako sedmdesátiletá žena. Nemám sice ženské křivky, ale můj sexuální život nabral lepší směr. Stále se mi ale nepodařilo otěhotnět.“ Posmutněle konstatuje Emma. Lékařské testy ale dopadly dobře a Emma netrpí neplodností a tak je jen otázkou času, kdy se miminko podaří.