Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčičce narostl klaunský nos, děti se jí smály

24. srpna 2011 | 14:05

Malá Connie (3) se už může smát. Holčička z Velké Británie se narodila s malou červenou tečkou na nose, která se nakonec zvětšila na 4centimetrový klaunský nos. Jinak roztomilé děvčátko nemohlo ani vyjít ze dveří, aniž by se jí někdo nesmál. Teď ale podstoupila operaci, kdy ji lékaři z nosíku odstranili nezhoubný nádor - hemangiom.

Hned po objevu malé narůstající tečky vzali rodiče miminko do nemocnice, kde byl Connie diagnostikován nezhoubný nádor. Lékaři se ho však báli odstranit, a tak výrůstek dále rostl s Connie. S přibývajícím věkem musela Connie snášet víc a víc nepěkných pohledů a posměšných komentářů. Její klaunský nos zkrátka budil pozornost.

Zara se ale nevzdávala a po třech letech nakonec našla pro svou dceru chirurga, který byl ochotný nádor vyjmout. Ten nejdřív diagnostikoval hemangiom a poté nasadil léky na léčení srdečních vad, které pozastavili růst nosu. V Británii byla Connie osmým dítětem, které tuto léčbu postoupilo.

Nos jako maminka

"Před zákrokem byla Connie stydlivá, kdykoliv někdo mluvil o jejím nose, měla tendence otáčet hlavu," řekla Zara. "Bylo to nepříjemné vidět Connie v nemocniční posteli, ale když jsme nos viděli, byli jsme ohromeni. Vypadala jako jiné dítě, ale věděli jsme, že to je naše Connie," popisovala matka operaci. "Byly to nejdelší dvě hodiny v mém životě, když byla Connie na sále, ale když bylo po operaci, řekla, že teď má konečně nos jako maminka."

Connie se nyní těší, že nastoupí do mateřské školy a už má také hodně kamarádů. "Je příjemné, že se už nemusíme vypořádávat s krutými poznámkami, ale s červeným nosem nebo ne, pořád je to naše dokonalá Connie," dodali rodiče na závěr.

Co je hemangion?

Hemangiom nezhoubný nádor krevních cév.  Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.

Autor: evak