Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Měla fobii z dětských hřišť, to jí zachránilo život

25. července 2011 | 06:00

Nezvladatelný záchvat děsu popadal pokaždé při pohledu na pohybující se houpačku malou Poppy Worthington (5). Paradoxně právě tahle "hysterie" zachránila děvčátku život.

Prolézačky, pískoviště, houpačky a skluzavky – to všechno děti milují. Stejně jako tři ze čtyř dětí Angličanky Rachel Worthington. Jen nejmladší, pětiletá Poppy, při pouhé zmínce o dětském hřišti dostávala nevysvětlitelný hysterický záchvat. Stejně ale reagovala i na houpačky na obrázku. Maminka Rachel byla z fobie dcerky naprosto zmatená. „Bylo to šílené, jen cesta kolem hřiště Poppy deprimovala. Zůstala strnule stát u branky a třásla se hrůzou. Doslova propadala hysterické agonii a brečela, že se jí točí hlava,“ přibližuje Rachel.

Holčičce šlo o život

Vše se pomalu začalo objasňovat, když i učitelka ze školky matku upozornila, že Poppy stále naráží do dveří a často bezdůvodně upadne. Rachel proto raději s dcerou navštívila lékaře. Vyšetření ukázalo, že holčička má na mozku nádor, který navíc vyvolal vodnatý otok tkáně, proto ztrácela rovnováhu a také proto měla strach z komíhajících věcí, tedy i z houpaček.

„Byla jsem vyděšená. Všechna ta vyšetření, po kterých nám řekli, že Poppy má neoperovatelný nádor mozku, protože je byl zákrok smrtelný. A že i samotný otok, který se stále zvětšuje, ji ohrožuje život, takže je jen malá naděje,“ vzpomíná na nečekaný šok Rachel, který jí způsobil spoustu probdělých nocí.

Nyní houpačky miluje

Holčičku samozřejmě ihned hospitalizovali a lékaři začali jednat. Zkusili jí odsát z otoku tekutinu. Operace se naštěstí podařila a stačila k záchraně jejího života. Nádor jí však bohužel odstranit nemohou. Vypadá to však, že s ním Poppy může bez dalších problémů žít, protože se dále nerozrůstá. Samozřejmě zůstává pod lékařským dohledem a tak s ní Rachel chodí každé tři měsíce na kontrolu.

Poppy se však po zákroku nejen skvěle zotavila, ale už zase bez problému dovádí na dětském hřišti. Houpačky a klouzačky jsou nyní její nejoblíbenější zábava.