Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčička (2) měla jen 24 hodin života. Experimentální léčba rakovinu porazila!

8. února 2012 | 06:36

Nyní dvouletá Lilly MacGlashan měla hned po narození tu nejhorší diagnózu, která může být. Nádor na mozku byl tak agresivní, že holčičce dávali jen 24 hodin života. Experimentální léčba jí však zachránila a nyní si konečně může hrát se svým dvojčetem Molly.

Když se Dawn a John MacGlashanovým z britského Dunstable narodila v prosinci roku 2009 dvojčata, dozvěděli se zdrcující zprávu. Molly byla naprosto zdravá, avšak její sestra Lilly bojovala se smrtelným nádorem na mozku.

Před rokem lékaři rodičům sdělili, že nádor zasáhl míchu a tlačí na její oči a dcera prý nemá šanci na přežití. Dávali jí v jednu chvíli dokonce jen 24 hodin života, a proto ji propustili z nemocnice, aby mohla odejít v klidu domova.

Experiment se podařil, stal se zázrak

Rodiče celkem pěti dětí (tři má matka z prvního manželství) se však nehodlali vzdát a se svou nemocnou dcerou se rozloučit jen tak bez boje. Zjistili si, že v New Yorku provádí léčbu, která je stále ve vývoji, a loni na jaře tam s dcerou odjeli.

Lilly MacGlashan od narození bojovala s rakovinou mozku
Autor: profimedia.cz
Na klinice, kde léčili i rakovinu hrtanu Michaela Douglase, holčička podstoupila velmi vysoké dávky ozáření a dostala injekce s experimentálními léky, které podporují imunitní systém.

A stal se nečekaný zázrak. Léčba zabrala a nádor postupně naprosto zničila. „Lékaři u nás ji už odepsali. Dali nám Lilly domů zemřít a teď je všechny překvapila,“ říká šťastná matka.

Museli někde získat 15 milionů

Nebylo to prý ale snadné, protože léčba pro holčičku byla velmi vyčerpávající. „Lilly však bojovala tvrdě. Kromě samotného průběhu terapie bylo ale nejtěžší získat na ni peníze,“ vysvětluje matka.

Dvojčata Lilly a Molly si skoro rok nemohla spolu hrát.
Autor: profimedia.cz
Boj o život jejich dcery totiž stál MacGlashanovy přes patnáct milionů korun. Většina peněz padla na léčení a zbytek na cestu a byt v New Yorku, kde s holčičkou pobývali od loňského března. Značnou část této částky ale získali z charitativní sbírky uspořádané přímo pro tento účel a od štědrých sponzorů.

Nyní sice Lilly podstupuje další léčbu pro prevenci, aby se zákeřná rakovina nevrátila, ale už se začíná konečně zapojovat do normálního života. „Po dlouhých měsících si zase může hrát se svou sestrou a obě si to užívají,“ dodává Dawn MacGlashan.

Autor: INT, bak