Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trojče se narodilo 11 let po svých sestrách

Bethany (11, vlevo), Ryleigh (1 měsíc) a Megan (11) jsou trojčata, i když se dvě z nich narodily v jiném století. Na snímku s rodiči Adrianem (45) a Lisou (37).
28. prosince 2010 | 11:20

Ryleigh Shepherd (1 měsíc) z anglického Walsallu jako by z oka vypadla svým dvěma o 11 let starším sestrám, když byly miminka. A není se čemu divit. Všechna tři děvčata byla totiž počata společně při umělém oplodnění, které jejich rodiče podstoupili v září 1998. Malé embryo Ryleigh si však na své oživení muselo počkat  více než 11 let!

Dvě ze vzniklých embryí byla tehdy matce implantována a narodila se z nich dvojčata Megan a Bethany (obě 11). Zbývajících 12 bylo zmraženo. Loni se manželé Shepherdovi rozhodli pro jedno z uložených zbývajících embrií "vrátit" a malá Ryleigh spatřila světlo světa v listopadu.

Holčička byla "zmrzlá" více než 11 let a odborníci tvrdí, že si nejsou dosud vědomi žádných ostatních případů, kdy by se narodila trojčata s takovým věkovým rozdílem.

"Když  Ryleigh přišla na svět, skutečně vypadala jako její sestry, když se narodily před 11 lety", tvrdí jejich šťastná matka. Paní Lisa (37) a její manžel Adrian (45) se vzali v roce 1994. Oba toužili založit rodinu, ale Lise byla diagnostikována endometrióza a polycystických vaječníků. Skutečnost, že nebudou moci mít děti, oba manžele zcela zdrtila.

"Předepisovali mi různé léky, zkoušela jsem navštívit spoustu doktorů, ale nic nefungovalo. To bylo zničující", svěřila se Lisa. V září 1998 pár podstoupil léčbu neplodnosti na Klinice Midland. Doktoři dali dohromady 24 vajíček, z nichž 14 bylo úspěšně oplodněno spermatem pana Shepherda. Dvě embrya byla implantována a zbývajících 12 umístěno do mrazničky skladování.

"Udělala jsem si těhotenský test po týdnu, který byl negativní. To bylo takové zklamání. Ale o týden později, kdy na klinice dělali další test, už byl test konečně pozitivní", říká Lisa. Kontrola ukázala, že paní Lisa čeká dvojčata. Těhotenství proběhlo hladce a dvojčata se narodila císařským řezem. Jejich matka hned poté řekla: "Bylo to tak emotivní, když se obě narodily, a přestože se vylouply na svět o šest týdnů dříve, obě jsme si směli odnést domů jen o tři dny později."

Když dívkám bylo devět, začali manželé přemýšlet o dalším dítěti. "Tak jsme se zeptali holek, co si myslí o tom, že bychom měli další přírůstek do rodiny, a oni opravdu chtěly," vypráví rodiče.

V prosinci 2009 se pár vrátil na kliniku pro další cyklus umělého oplodnění, aby mohli použít embryo uložené před deseti lety. "Nevěděli jsme, jestli to bude fungovat, ale dohodli jsme se, že to prostě zkusíme. Byla to naše poslední šance a skutečně se to podařilo," vypráví nadšený otec.

A skutečně. Ryleigh se narodila minulý měsíc. Paní Lisa dodává: "Naše holky jsou nadšeny, že mají sestru, a vědí, že ona byla zplozena ve stejné době jako ony. A Ryleigh? Je to opravdu šťastné dítě, a má opravdu dobrou chuť k jídlu. Je to jako kdyby to doháněla ztracený čas."

Autor: INT, KNbr