Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zoufalí rodiče: Jakubko (13) nám doma pomalu umírá!

Rodiče Jakubka (13) mají o svého syna velký strach. už měsíc má vysoké horečky.
29. prosince 2010 | 05:00

Vánoce plné bolesti a smutku. Tak je jistě prožívají rodiče Iveta (43) a Tibor (56) Ložekovci. Jejich syn Jakubko (13) totiž umírá a zoufalí rodiče z toho viní lékaře. Doktoři z dětské nemocnice v Banské Bystrici však tvrdí, že za to, v jakém stavu je Jakubko, mohou jeho rodiče. Odmítli jedinou šanci, která mu dávala možnost přežít, transplantaci kostní dřeně. Prý kvůli alergii, kterou syn trpí.

Není to tak dávno, kdy byl Jakubko stejný jako jeho spolužáci a kamarádi ze školy. Jakubko však onemocněl před dvěma lety na aplastickou anémii a od té doby se jejho zdravotní stav jen zhoršuje a ze školní lavice chlapec putoval od lékaře k lékaři.. Poslední měsíc ho trápí ošklivě vypadající rána na noze. " Po nových lécích mu praskla cévka a dostal zánět.", zoufá otec.

Chlapec nyní leží doma v mučivých bolestech. "Už měsíc má 40ti stupňové horečky. Antibiotika nezabírají, jinou léčbu nemá." tvrdí otec. Myslí si, že synovi by pomohla operace nohy, tu však nikde nechtějí udělat. "Všichni nás posílají do Bystřice, ale tam už syna nedostanu", říká otec. Jakubko už nedokáže ani chodit. Navíc chlapec trpí šílenými bolestmi. "Velmi mě to bolí, ani spát nemůžu.", truchlí Jakubko, který by si jistě přál strávit zimu venku s kamarády, než být upoután na lůžko.

Jaubkovi se dostal do nohy ošklivý zánět, díky kterému nemůže vůbec chodit.
Autor: cas

Transplantace už nepomůže

Nejen rodiče, ale i lékaři jsou zarmouceni stavem nemocného chlapce. Lékaři viní za to, v jakém je chlapec stavu, právě jeho otce. Přednostka kliniky pediatrické onkologie v banskobystrické dětské nemocnici Eva Bubanská dokonce tvrdí, že pro chlapce byla jedinou šancí transplantace kostní dřeně. Kdyby takou operaci podstoupil, měl  by Jakubko až 75-procentní naději na uzdravení!

"Měli jsme pro něj i nepříbuzného dárce, ale otec transplantaci opakovaně odmítl.", dodala lékařka. Mrzí ji, v jakém stavu je chlapeček a říká, že teď už je na transplantaci pozdě. Nemoc dle lékařky postuzpuje velice rychle a šance na uzdravení jsou mizivé.

Kvůli alergii nepodstoupil operaci

Proč tedy nemocný chlapec operaci nemohl podstoupit? Otec Jakubka se přiznal, že transplantaci zavrhl díky tomu, že jeho syn trpí silnou alergiíí na všechny léky."Kdyby mu vyměnili dřeň, novou automaticky nepřijme a to lékaři nechtějí pochopit. Kdybych podepsal transplantaci, podepsal bych synovi ortel smrti.", zarputile trvdí jeho otec. Jeho syn však nyní může doufat jedině v zázrak.

Co je Aplastická anémie?

Tuto nemoc charakterizuje nedostatečná tvorba krevních buněk, což vede k úbytku všech krevních elementů - červených, bílých krvinek i krevních destiček. Onemocnění je způsobeno poruchou kmenové buňky, která vytváří všechny 3 druhy krvinek. Nemoc může být vrozená nebo získaná.

Autor: INT, KNbr