Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Florián s novým srdíčkem oslavil 2. narozeniny

4. května 2011 | 13:29

Statečný klučina roste jako z vody! O osudu Floriánka Kalmana (2), který jako historicky nejmladší pacient podstoupil transplantaci srdíčka jsme už psali. Chlapci, který oslavil své druhé narozeniny, se daří dobře.

Když absolvoval náročný zákrok, při kterém mu šlo o život, bylo mu jen šest týdnů. Všechno naštěstí dobře dopadlo a momentálně se těší plnému zdraví. Před několika týdny oslavil druhé narozeniny, ke kterým dostal krásného plyšového medvídka a obrovský jahodový dort.

K svátku hračky a rodinný výlet

886508:gallery:true:trueKdyž bojoval o život, nebyly mu ani dva měsíce a nikdo se neodvážil předpovědět, jak náročná transplantace dopadne. Vše se ale podařilo. Kromě nedávných narozenin oslaví statečný Floriánek (2) ve středu i svátek. Od milujících rodičů, kteří se do poslední chvíle báli, jestli jeho malé tělíčko vážnou operaci zvládne, dostane pěkný dárek.

"Malý si nejradši hraje s velkým plyšovým medvídkem, kterého dostal k narozeninám. Nehne se od něj ani na krok. Dokonce spolu i spí. K svátku mu dáme nějaké hračky a o víkendi pojedeme s celou rodinou na výlet," prozrazuje Floriánkova maminka Edina (25). A samozřejmě nebude chybět ani dort. Ten narozeninový s jahodama mu totiž moc chutnal.

Je to kluk, jako buk!695309:gallery:true:true

Během doby, kdy se chlapeček zotavoval z operace, kterou absolvoval v bratislavské nemocnici na Kramárech pod vedením špičkových lékařů, se změnil doslova k nepoznání. Z peřinky už dávno vyrostl, naučil se chodit a dokonce dokáže říci i několik slov.

Jeho nejbližší však mají největší radost z jeho zdravotního stavu. "Situace se výrazně zlepšila. Floriánek už nemusí užívat tolik léků jako v minulosti, několik z nich mu vysadili. Ani na kontrolu k lékaři nechodíme tak často jako na začátku. Poslední EKG a odběry krve ukázaly, že je v pořádku, "říká nadšeně maminka Edina.

Autor: Čas.sk, Klena