Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šestiletá Amy: Už má třetí srdce!

Malé bojovnice Amy zachránila život až třetí transplantace
25. května 2010 | 14:31

Dojemný příběh, který vás rozpláče... Malá Amy Fergusonová (6) se narodila jako zdravé dítě, ale ve dvou letech jí lékaři zjistili smrtelně nebezpečnou infekci srdeční tepny. Tehdy prohlásili, že Amy do 24 hodin zemře. Ale naštěstí bylo všechno jinak.



Do dvou let byla Amy z irského Dublinu normální zdravé dítě - běhala v parku, hrála si a smála se. Jednoho dne Amy z ničeho nic onemocněla a rodinné štěstí se zhroutilo. „Byla strašně bledá a vůbec nechtěla jíst. Jen měla neustále velkou žízeň. Věděla jsem, že něco není tak, jak by mělo být,“ vzpomíná na stav tehdy dvouleté Amy matka Veronica.

Matka ji ihned odvezla k lékaři, kde Amy zjistili smrtelně nebezpečnou infekci aorty. Tehdy lékaři prohlásili, že děvčátko do 24 hodin zemře. Rodina byla v šoku. Následoval okamžitý převoz do nemocnice v  Londýně. Tam se jim pomocí prášků podařilo otevřít průchodnost aorty a život  ji alespoň prodloužit. Přesto ale Amy utrpěla zástavu srdce. Holčičku se podařilo přivést zpátky k životu a tak jí lékaři vykoupili čas na záchranu.

Nelehká pozice

Amy byla přidána na seznam žadatelů o transplantaci srdce. „Bylo to příšerné. Nedokážete si představit ten pocit, když bezmocně sedíte a čekáte až někomu zemře jeho dítě. Nebo by mohlo zemřít to vaše,“ svěřuje se s nelehkou situací matka. „Jen jsem mohla sedět u dcery a prosit Boha o zázrak.“ Dva týdny nato se Amy dočkala. Dostala srdce a podstoupila náročnou šestihodinovou operaci. Vše vypadalo dobře. Po třech měsících mohla jít holčička domů k rodičům.

Malé bojovnice Amy zachránila život až třetí transplantace
Autor: profimedia.cz

Amy po první operaci.

Tělíčko ale darované srdce nepřijalo. Léky, které měly orgán pomoci sžít se s novým organismem nepomáhaly. Euforie rodiny se zhoupla. Amy se musela vrátit na kliniku do Londýna…“Když mi sestřička tu špatnou zprávu říkala, seděla jsem v uzavřené místnosti, ale Amy se na mě sledovala přes okno. Ačkoli ta zpráva byla zdrcující, musela jsem se stále usmívat,“ popisuje hrůzný okamžik Veronica.

Nová naděje

Na dárce se čeká dlouho. U malých dětí je druhá šance dostat správné srdce velmi vzácná. Vyčerpané tělíčko orgán často odmítne. Ale milý červen byla Amy znovu vybrána, osud ji dal ještě jednu šanci. „Když ji odváželi na sál, dala jsem ji pusu a řekla jí, že jen na chvilku usne a pak se zase uvidíme. ‚Dobře mami, tak teda za chvilku.‘“ Řekla statečná holčička mamince na oplátku.

Po devíti hodinové operaci měli chirurgové důvod slavit. Slabá Amy operaci přežila i když těžce krvácela a několikrát málem na sále zemřela. Pět měsíců byla na pozorování v nemocnici, než ji lékaři pustili domů. Amy je šest let a v září se všichni radovali. Mohla nastoupit do první třídy jako každé normální dítě v jejím věku. Po čtyřech letech strávených po nemocnicích a mezi životem a smrtí je pro ni škola odměnou. Může si najít kamarády a zase si hrát.

Veronika a celá Amyna rodina bude navždy myslet a ve svých modlitbách vzpomínat dvě rodiny, které kvůli ztrátě vlastního dítěte pomohly zachránit to její. „Doufám, že se dozví Amyn příběh a budou vědět, jak moc jsme jim vděční.“

Autor: amp