Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Florián (1): Dostal nové srdce, energie teď má za dva

22. prosince 2010 | 10:07

Srdce selhalo malému Floriánu Kálmanovi (21 měsíců) krátce po narození. Měl však štěstí a přežil. Když mu bylo pouhých 10 týdnů, lékaři mu transplantovali srdce nové.

Chlapeček ze slovenského Kečova u Rožňavy se tak stal nejmladším pacientem na Slovensku, který se podrobil tomuto zákroku. Dnes se Floriánek těší dobrému zdraví a energie má, že by ji mohl rozdávat. Bez operace by Florián Kálman zemřel. Jeho srdce by totiž nebylo schopno plnit funkci pumpy.

„Floriánek je asi dítětem štěstěny. Musí se však šetřit a chránit před infekcemi. Jinak se však mezi svými vrstevníky neztratí a je skutečně velmi živý, hravý a je to velký jedlík,“ říká chlapcova matka Edina (26), která má s manželem Jánem (27) ještě syna Jána (4).

Florián se narodil loni v březnu, ale jeho narozeniny slaví rodina i 3. června, kdy dostal nové srdíčko. „Narozeniny má vlastně dvakrát!“ podotýká jeho otec. Lékařům z dětského kardiocentra v Bratislavě se podařilo rychle najít vhodného dárce se stejnou krevní skupinou a 3,5hodinový zákrok byl úspěšný.

„Jsem šťastná, protože syn se má dobře. Nebyl ani nemocný, ale kvůli snížené imunitě musíme chodit na pravidelné kontroly a vyšetření,“ vysvětluje Edina Kálmanová, která raději nemyslí na to, co bylo a co bude. Na vyšetření do Bratislavy jezdí Floriánek každé dva měsíce a zatím je všechno v pořádku.

Autor: Čas.sk, fik, Klena