Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srdce Tamarky (†8) bije v těle tříletého chlapce

12. května 2010 | 13:31

Žaneta Kováčová z Vyškoviec nad Iplom prožívá nejhorší chvíle svého života. Nedávno jí náhle zemřela její osmiletá dcera Tamara. Žaneta se rozhodla její orgány poskytnout pro transplantaci.

Bolestí rozervaná matka v sobě našla tolik sil, že se rozhodla nabídnout orgány své mrtvé dcerky Tamary pro transplantaci. "Když naše děvčátko nemohlo žít, aspoň někdo jiný dostane šanci," řekla zdrcená matka.

Žaneta se nikdy oficiálně nedoví, kdo dostal orgány její dcery. Bylo jí pouze sděleno to, že Tamarčino srdce bije v těle tříletého chlapečka. Informoval o tom server tvnoviny.sk.

Tamarka chodila do druhé třídy. Před pár dny se cestou ze školy stavila u babičky. Tam ji rozbolela hlava a náhle jí celá levá část těla ochrnula. Babička okamžitě zavolala pohotovost. Záchranka Tamarku odvezla do nemocnice v Banské Bystrici. Krátce po převozu začala holčička krvácet do mozku. Zemřela.

Rodiče prožívali muka. Život se jim zbortil. V této těžké chvíli přišli za nimi lékaři s tím, že je možnost dceřiny orgány darovat k transplantaci. Žaneta neváhala ani okamžik. Plíce a srdíčko její milované Tamarky mohlo někomu přeci zachránit život. Skutečně se tak stalo. Lékaři našli vhodného příjemce. Tamařino srdce zachránilo život tříletému chlapci.

Autor: INT, šim