Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zhubla 127 kilo, aby se za ni synové nestyděli

8. dubna 2011 | 05:37

Sedmačtyřicetiletá žena je rekordmankou v hubnutí. Z více jak 220 kilogramů zhubla na 95. A pokračuje dál! Kupředu ji pohánějí její dva synové. Chce, aby měli matku, za kterou se nemusí stydět!

Zelda Haxby jako teenager měla jen pár kilo navíc, ale po porodu synů začala tloustnout. "Není to tak těžké, když jste celé dny sama s dětmi," říká Zelda. Byla pak tak obézní, že nemohla plnit každodenní úkoly. Celé dny seděla na gauči a cpala se chipsy. Denně dokázala sníst až 15 pytlíků!

"Kdykoliv jsme šli do restaurace, musela jsem nejdřív prověřit, jestli se vejdu do sedačky. Jsem ráda, že teď nad tím nemusím přemýšlet," říká radostně Zelda. Vzápětí dodává jinou zkušenost, aby dokázala, jak moc traumatizující zážitky prožívala. "Když jsem jela se syny na pláž, raději jsem seděla celou dobu v autě. Strašně jsem se styděla."

První popud: Hospitalizace

Kdy si Zelda uvědomila, že to takhle dál nejde? Před pěti lety byla matka dvou dětí, synů Liama (19) a Jamese (15), hospitalizována. A dostala strach. Bála se, že již neuvidí své hochy vyrůstat. A tam začal rekordní váhový úbytek. V nemocnici jí nabídli podvázání žaludku a hubnoucí tablety. Zelda se ale bála vedlejších účinků.

Druhý popud: Kamarádčina svatba

"Zkoušela jsem od pobytu v nemocnici snad všechno, abych zhubla. Nakoupila jsem si knihy, videokazety, ale nakonec jsem se stejně vrátila k bývalému životnímu stylu," vypráví. Pro odbornou pomoc se rozhodla až v momentě, kdy jí její kamarádka Chantelle řekla, že se bude vdávat. "Svatba měla být v kostele a já se bála, že se zaseknu v lavičce. Neskutečně by mě mrzelo, kdybych ale Chantelle neviděla v bílém," popisuje dál svůj osud Zelda.

Stačilo, že Chantelle jednou u Zeldy zapomněla dámský časopis s tipy, jak zhubnout. Zelda se začetla do osudů, podobných tomu jejímu, a rozhodla se přihlásit do fitness komunity. "Když jsem poprvé přijela, nemohla jsem vylézt z auta, třásla jsem se. Bála jsem se, že strhnu váhu. Až pro mě přišla poradkyně do auta. Byla tak přátelská a slíbila mi, že se nemusím vážit před ostatními. To mě uklidnilo," vypráví už rozjařeně Zelda.

Nyní má Zelda ještě jeden sen. Cítí se skvěle, ale stále se neodhodlala do bazénu, který tolik milovala. Rozhlíží se ale po plavkách. "Kdybyste mi před pěti lety řekli, že můžu vážit tolik, kolik teď, myslela bych, že jste se zbláznili," usmívá se. Ale všechno je přece možné!

Autor: evak, INT, mivrk