Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Popel tatínka nosí na krku

21. dubna 2011 | 12:49

Brit Steven Howles měl neobvyklý pohřeb. Místo toho, aby jeho popel uložili do země, jeho početná rodina pozůstalých nosí tatínka na krku jako šperk.

Manželka Vanda, šest dětí a tři vnoučata, nikdy nezapomenou na zesnulého Stevena Howlese (+53) z britského Peterboroughu. Jeho popel totiž všichni nosí v identickém náhrdelníku na krku. Vdova jich po manželově smrti nechala zhotovit jedenáct, aby všem členům rodiny milovaného tatínka popel v přívěsku stále připomínal. A nosí ho i přítelkyně jednoho ze synů.  „Líbí se nám, že máme kousek Steva stále u sebe. Jeho odchod je pro nás tak přijatelnější,“ říká Vanda (49).

Na odchod se připravil

Kulatý medailonek nechal navrhnout sám Steven, než v loni v srpnu zemřel na odumírání mozkových neuronů. Pro manželku dokonce ve stejném designu objednal prsten a náušnice.

Smrtelnou chorobu mu diagnostikovali už v lednu 2008. Půl roku před tím z ničeho nic přestal hýbat pravou rukou a stav se postupně zhoršoval. Tato nemoc způsobuje celkové ochrnutí a odumírání tkání. Po dlouhých vyšetřeních vyřkli lékaři definitivní ortel: zbývají tak dva roky, nejvýš pět let života. Na svůj odchod se tedy Steven připravoval.

Celá rodina Stevena Howlese nosí jeho popel v medailonku na krku
Autor: profimedia.cz

Pomalá smrt

„Všechny nás ta zpráva zdrtila, nechtěli jsme tomu věřit. Potkali jsme se, když mi bylo šestnáct a od té doby jsme byli nerozluční,“ vzpomíná vdova. Manželova nemoc časem ovlivnila rodinný život. Na jaře 2009 už nemohl chodit, ani si sám naporcovat jídlo. Pohyboval se jen na invalidním vozíku.

„Vždy byl velmi statečný, na nic si nestěžoval. Věděl, že svá vnoučata neuvidí vyrůstat. Ještě v létě jsme jeli společně kempovat, i když jsme věděli, že je to naposledy,“ vypráví Vanda.

Šperky za půl milionu

„Pak jsme v televizi viděli reklamu na šperky, kam můžete uložit popel svých milovaných. Byl to Stevenův nápad, řekl mi, že přesně to chce, abychom udělali s jeho popelem. Aby aspoň kousek z něj mohl být stále s námi." Když prohrál svůj boj s nemocí, manželka splnila jeho přání. Šperky stály v přepočtu 495 tisíc.

Nyní tedy tatínka nosí na krku všichni z rodiny. Kromě vdovy Vandy, synové: Andrew (28), David (19), Kevin (24) a jeho přítelkyně Kelly (25), dcery: Claire (27), Vanda a Joana (25), a pak vnoučata: Cody (3), Kelbie (2) a šestiměsíční Samuel.

 

Autor: bak