Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ophelia se narodila o 14 týdnů dřív, vážila půl kila

Jenna je ráda, že už má svou malou holčičku doma
26. prosince 2010 | 05:02

Rodiče Jenna (25) a Lee (32) z Velké Británie musí mít obrovskou radost. Jejich dcera se totiž před čtvrt rokem narodila o čtrnáct dní dříve. Vážila jen 567 gramů a šlo jí o život. Holčička ale zabojovala a své první Vánoce oslavila doma s rodiči. Ti tak dostali nejlepší vánoční dárek, jaký si mohli přát.

Když se Ophelia Wilkes 10. září předčasně narodila, vážila pouhých 567 gramů. Byla tak malá, že za ní musely dýchat přístroje. Všichni se o ni moc báli, ale drobeček se rval o život jako lev. Lékaři si mysleli, že bude v nemocnici i po Novém roce, ale Ophelia všechny překvapila, už váží 2 268 gramů a své první Vánoce oslavila doma s rodiči.

Vzácná nemoc ji málem zabila

A proč došlo k předčasnému porodu? Jenna, matka dívenky, měla preeklampsii. To je nemoc, která postihuje zhruba šest procent těhotných žen a při níž dochází například ke zvýšení krevního tlaku, bolesti v horní části břicha a mžitkám před očima matky. Tato nemoc ohorožuje zdraví rodičky i dítěte.

Teď už snad ale bude všechno v pořádku. "Že jsme měli Ophelii na Vánoce doma, je to nejlepší, co se mohlo stát. Poprvé jsem ji držela v náručí, byl to skvělý pocit. Bála jsem se, že se to snad nikdy nestane. Vypadá spokojeně a už se i usmála," září štěstím maminka drobounkého miminka.

Autor: mivr