Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Filípek (9) byl roky v kómatu, teď se usmívá

20. prosince 2010 | 06:13

Žádnou naději nedávali lékaři Filipu Němcovi (15) z Cizkrajova. V roce 2003 se na školním výletě dvacet minut topil. Kvůli těžkému poškození mozku nevnímal, zůstal nehybný, odkázaný na neustálou péči. Maminka Martina se však rozhodla, že bude navzdory lékařům i přírodě bojovat. A vyplatilo se! Filip cítí, vnímá, a dokonce i komunikuje s okolím!

Martina Němcová se po letech zase občas usmívá. Její syn Filip ji stále zřetelněji, byť sebemenšími projevy, odměňuje za každodenní nepřetržitou péči. Ta trvá už sedm a půl roku. Změnu k lepšímu v životě rodiny nastartovalo 15milionové odškodné za úraz.

Filip je moje sluníčko

Díky němu se přestěhovala do bezbariérového bytu v Českých Budějovicích, zajistila Filipovi nejlepší možnou péči a pořídila speciálně vybavené auto. „Docházíme do dětského stacionáře Arpida, kde se synovi dostává speciální péče, navíc je s jinými lidmi, obklopen vrstevníky,“ řekla Martina Němcová.

Dnes už téměř šestnáctiletý Filip dokáže dát najevo své pocity. Je-li spokojený, souhlasně mrká, usmívá se vtipům. I když se nepohybuje, dokáže stisknout míček a přivolat mámu. Zboural tak černé prognózy lékařů, kteří mu dávali nanejvýš dva roky života.

„Filip je moje sluníčko, je na prvním místě a nikdy to nebude jinak,“ tvrdila po tragédii jeho maminka a stojí si za tím i dnes. „Každý malý posun vpřed za to stojí. Chci, aby žil a ne jen přežíval,“ dodala.

Byl dvacet minut pod vodou

Devítiletý Filip byl v červnu 2003 se školou na koupališti v Jemnici. Až při odjezdu si učitelé všimli, že jim přebývá jeden batůžek. Chlapce vytáhli ze dna nádrže, kde byl podle lékařů až 20 minut. Nedostatek kyslíku chlapci těžce poškodil mozek.

Učitelé odešli od soudu s podmíněnými tresty. Rodina pak vysoudila v tu dobu v Česku rekordní 15milionové odškodnění. Na jeho úhradě se podílel Jihočeský kraj, ministerstvo školství a financí a obec Cizkrajov.

Autor: Vlaďka Hradská, kap