Zákeřný virus zodpovědný za střevní chřipku se může přenést všemi možnými způsoby. Tedy vzduchem či pozřením potravin, které předtím přišly do kontaktu s nemocným člověkem. Do dvou dnů od nákazy se pak náhle dostaví zvracení, průjem, nechutenství a zvýšená teplota.
Své o tom ví i Jiří z Krnova. „Zničehonic jsem začal mít předevčírem problémy s kolikou. Celý večer jsem strávil na záchodě. Živočišné uhlí nezabíralo, tak jsem si dal asi sedm tabletek endiaronu. A ani to nepomohlo. Břicho bolí pořád,“ řekl Jiří Blesku. Pokud léky nezabírají, shodují se lékaři v tom, že s největší pravděpodobností jde o střevní chřipku virového původu, se kterou se dá bojovat pouze dodržováním několika pravidel.
„Pokud je to virové, dá se s tím bojovat pouze dietou a musí se hodně pít. Občas se mi na to ještě osvědčila smecta, což je lék v prášku proti průjmu,“ říká pražská praktická lékařka Andrea Panušová. Doplňování tekutin během nemoci je to nejdůležitější, protože bez nich může po neustálém zvracení a průjmu dojít k rychlé dehydrataci. Nejlepší je pít neslazený černý čaj, mírně osolenou vodu či minerálku Vincentku. Postupně se pak mohou přidat rýžové a kuřecí vývary a suché pečivo. Střevní obtíže by pak po dvou až třech dnech měly zmizet.