Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Virus jí ochromil tělo, hýbat mohla jen víčky

Grace ochrnula, když si nechala propíchnout uši
18. prosince 2010 | 05:00

Školačka se chtěla zkrášlit a málem přišla o život! Nechala si propíchnout uši, aby konečně mohla nosit náušnice jako její spolužačky, a přestala se hýbat. S matkou mohla komunikovat jen mrkáním. Lékaři i rodina už mysleli na nejhorší, ale dívka si život vybojovala a nejenže opět chodí, ale vrátila se i k tanci.

Patnáctiletá Grace Etherington z britského Kentu, která miluje tanec a veškerý pohyb, chtěla nosit náušnice, a tak si nechala propíchnout uši. Kdyby věděla, že jí to bude málem stát život, určitě by to neudělala.

Ten, kdo jí uši propichoval, byl očividně naprostý amatér, protože pravděpodobně použil nečistou jehlu. Školačka přestala pár dní po propíchnutí hýbat nohama a dokonce byla i pár dní v kómatu! Lékaři nevěděli, jestli bude vůbec ještě někdy chodit. Dívka se ale jako zázrakem uzdravila a zase tančí.

Mateřská láska jí dala sílu

Grace měla obrovské štěstí, že přežila. Za život je podle svých slov vděčná hlavně své matce: „Chtěla jsem říct mámě, že ji mám moc ráda, ale jediné, na co jsem se zmohla, bylo mrkání. Být uvězněná ve vlastním těle bylo hrozné. Máma tam byla celou dobu se mnou. Zachránila mě.“

„Byly jsme na ni tak pyšní. Když ležela v nemocnici a nemohla pohnout ani jedním svalem, mysleli jsme si, že už ji nikdy neuvidíme chodit, natož stát na jevišti. Její uzdravení je opravdový zázrak,“ vypráví maminka dívky Sharon (41).

Přestala dýchat

V listopadu minulého roku si Grace, která má ještě bratra (14) a sestru (9), nechala propíchnout uši. Jen pár dní poté ji začaly brnět prsty u nohou. Praktický lékař, kterého navštívila, jí tehdy řekl, že neví, čím by to mohlo být a poslal ji domů.

„Měla jsem o ní velký strach. Řekla mi, že ve škole skoro nemůže uchopit tužku a že má problémy s chůzí. Mohla se pohybovat jen tuhými, krátkými kroky,“ vzpomíná Sharon na moment, kdy všechno začalo. Několik dní nato už ale dívka ležela v místní nemocnici Medway Mariime. Začalo se jí totiž špatně chodit. Poté se její stav ještě zhoršil. Nemohla hýbat nohama a její obličej tuhl.

„Bylo to děsivé. Její stav se zhoršoval před mýma očima. Vždycky byla hodně aktivní, milovala tanec. A teď tam ležela v nemocnici a nemohla hýbat nohama,“ říká ještě teď vyděšeně matka dívky. Potom se přidaly problémy s dýcháním. Grace musela být připojena na přístroje. Když ležela ochrnutá v nemocnici, doktoři řekli její matce, že pokud to přežije, může na nich být závislá do konce života.

Autor: profimedia.cz

Lékaři v tamní nemocnici byli úplně bezradní a nechali dívku převézt do londýnské dětské nemocnice Evelina. „Byla jsem úplně na dně. Nemohla jsem si představit, že by moje holčička do smrti už jen mrkala. Bylo to horší než smrt. Byla by navždy uvězněná,“ vypráví třesoucím se hlasem Sharon.

Pak přišla ta největší rána. Dívka na dva dny upadla do kómatu a začaly jí kolabovat orgány. Nikdo nevěděl, jak to hude dál, a její rodina trnula strachy. „Stále jsem jí opakovala, že ji mám moc ráda. Potom na mě začala mrkat, takže jsem věděla, že mi chce říct to samé. Bylo to velmi emocionální,“ říká Sharon.

Opět tančí

Doktoři stále nevěděli, jak dívce pomoct, jak ji uzdravit. Potom se ale stal zázrak. Grace po deseti dnech od probrání z bezvědomí začala hýbat prsty a ústy. „Bylo skvělé vidět to. Začala pohybovat prsty a potom se snažila něco říct,“ vzpomíná matka statečné slečny.

Po šesti týdnech strávených na jednotce intenzivní péče byla Grace propuštěna domů a dva měsíce od začátku útrap se po fyzioterapii postavila zase na nohy. „Když začala znovu chodit, nemohli jsme tomu uvěřit. Bylo to jako by se sen stal skutečností,“ říká šťastně Sharon. V letošním březnu už byla Grace zcela v pořádku. Nikdo dodnes neví, co se vlastně přesně stalo. Důležité ale je, že je Grace opět zdravá a může dělat to, co ji baví nejvíce - tančit.

Autor: mivr