Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující: Zmraženou matku po dvou dnech oživili

Amy, matce dvou krásných dětí, se zastavilo srdce. Šokující léčba jí vrátila mezi živé.
9. prosince 2010 | 07:08

Osmatřicetiletou matku z Velké Británie doktoři zmrazili na dva dny poté, co prodělala těžký infarkt. A pomohlo jí to. Vypadá to, že je tento netradiční způsob léčby úspěšný!

Amy Moore (38), matka dvou dětí, měla srdeční zástavu. Její stav byl tak vážný, že se lékaři rozhodli k netradičními zákroku - na pár dní ji zmrazit. A světě div se, ono to fungovalo!

Amy neměla puls dvacet minut, když se doktoři rozhodli aplikovat na ni tuto termální metodu. „Byla na tom opravdu špatně. Bylo to opravdu děsivé,“ vzpomíná její manžel Jacob. O šest stupňů jí tedy snížili teplotu injekcemi se speciální zmrazující kapalinou a zabalili ji do speciální deky. Po dvou dnech ji pomalu rozmrazili a zjistili, že její zdravotní stav je mnohem lepší!

Manžel Jacob s mladší dcerou.
Autor: profimedia.cz

Manžel Jacob s mladší dcerou.

Sice částečně ztratila paměť, ale podle doktorů se brzy uzdraví a vše bude jako dřív. Nehledě na to, že pokud by lékaři k tomuto zákroku nepřistoupili, mohl by se mozek Amy poškodit. Takhle je prý naprosto v pořádku.

Chladil už Hippokrates

A Amy Moore rozhodně není prvním pacientem, který podstoupil tuto pro někoho možná až příliš fantasy metodu. Již dříve letošního roku zmrazení zachránilo život šestnáctiletému Američanovi Finley Butonovi. Ten se narodil s dírou v srdci a během letošní operace začal kolabovat.

Lékaři proto nařídili právě chladící metodu. Finley byl zmrazen čtyři dny, dalších dvanáct týdnů proležel v nemocnici, ale teď už je zase jako rybička. A je známo, že už proslulý antický lékař Hippokrates obhajoval balení zraněných vojáků do sněhu a ledu. Něco na tom tedy asi opravdu bude.

Zatím se stále bádá

Ač v České republice se tato metoda ještě nepraktikuje, v Americe se jedná o poměrně veřejnosti známou proceduru. Například starosta New Yorku nedávno dokonce nařídil, aby všechny sanitky jezdily s pacienty, kteří mají problémy se srdcem, do nemocnic, ve kteréých se nacházejí chladicí centra.

A jak se na metodu zmrazení vůbec přišlo? Odborníci říkají, že je to napadlo, když si nedokázali vysvětlit, jak je možné, že jsou lidé včetně dětí schopni vydržet ve studené vodě, kam se například probořili ledem, tak dlouho, v některých případech i hodinu.

Zatím je výzkum stále v procesu, všichni pacienti se léčí stejně. To znamená, že se všem snižuje teplota o stejný počet stupňů a na stejný čas. Snad výzkum půjde kupředu a brzy se i my v Česku dočkáme této inovativní metody léčby problémů se srdcem.

Autor: INT, mivr, lenak